Vi frågar: Hur firar du nationaldagen?


Global Bar Magazine har under våren ställt en fråga i veckan till fem personer runt om i världen. Nu tar ”Fem röster jorden runt” sommarlov, men innan dess ställer vi frågan till fem svenskar med rötter i andra delar av världen. Vi undrar: Hur firar du nationaldagen?

Idag den 6 juni är det Sveriges nationaldag. Svenskar är kanske inte direkt kända för sitt stora nationaldagsfirande – här har vi mycket att lära av länder som Chile och Ukraina. Så hur brukar firandet gå till? Vi frågade fem svenskar med rötter i andra delar av världen hur de firar – och tänker – kring nationaldagen.

Aliona Melnyk, Analytiker och journalist, Sveriges Radio

– I Ukraina brukade man fira nationaldagen med många events och stora utomhuskonserter, särskilt i Kyiv. Det kändes som hela staden var där (i alla fall alla vi som var unga då). Jag förväntade mig något liknande när jag kom till Sverige, men det visade sig inte vara en lika stor grej här. Ingen jag känner firar på något speciellt sätt. Så jag njuter mest av ledigheten och tittar på nationaldagens livesändning på SVT.

Parul Sharma, Människorättsjurist med fokus på Sydasienregionen

– På svenska flaggans dag brukar jag fundera på svenska flaggan och vad Sverige betyder för mig, men mer än en flagga så skulle jag säga att nationaldagen framför allt är en känsla för mig, en känsla som utgår från vad Sverige står för och hur jag har upplevt detta som barn i form av trygghet där jag fått en skolgång och grundskola med värderingar om allas lika värde. Jag brukar också på varje nationaldag skriva en dikt om vad Sverige betytt för mig och lägga på den på sociala medier. Sen spenderar jag dagen med familj och vänner – och så skålar vi för Sverige!

Mariela Du Rietz Concha Ferreira, konsult och ordförande för Svensk-Chilenska Kulturinstitutet

– I mitt ursprungsland Chile är nationaldagen en stor sak och hela släkten träffas och många dansar nationaldansen cueca. Här i Sverige gör man inte så stor sak av dagen, tycker jag. För mig är det viktigt att visa min kärlek till Sverige, eftersom jag kom hit som flykting när jag var sju år och har levt här större delen av mitt liv. Jag vill visa mina barn att vi är stolta svenskar och att det är fint att flagga och gå runt med svenska flaggor. Vi brukar gå ut hela familjen och delta i de olika aktiviteterna som finns och sedan äter vi tillsammans på kvällen.

Evin Incir, EU-parlamentariker (s)

– Det varierar. I år spenderar jag dagen i Europaparlamentet, men senare på kvällen blir det ett litet firande med kollegor. Tidigare år har jag firat med vänner och familj. På bordet har det stått en mix av traditionsenlig svensk mat bestående av bland annat färskpotatis, sill, lax och jordgubbstårta tillsammans med kurdiska rätter.

Kurdo Baksi, Journalist och författare till boken ”Endast den som är turk är lycklig”

– Jag firar den svenska nationaldagen lite motvilligt. Jag tycker om den svenska flaggan och vill inte ge den till Sverigedemokraterna. Vi svenskar är ju inte kända för att vifta med flaggor, i solfattiga Änglagården dyrkar vi naturen, båten och exotiska flaggor. Den svenska flaggan och Sveriges nationaldag tillhör alla svenskar oavsett hudfärg, språk, religion, etnicitet, födelseort och sexualitet. Jag brukar fira nationaldagen med min familj på Golfängarna vid Lötsjön i Sundbyberg. Det blir lite musik och mat. Av någon anledning undviker jag att dricka alkohol på Nationaldagen. Innerst inne tror jag att Midsommar är den riktiga nationaldagen, Midsommar är svenskarnas sommar-jul. 

Redaktionen

Läs fler frågor och svar

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.