Jakob Granit utsedd till ny chef för Sida


Jakob Granit, Generaldirektör på Havs- och Vattenmyndigheten är utsedd till ny chef för Sida. Foto: Natalie Greppi.

Jakob Granit, idag generaldirektör för Havs-och vattenmyndigheten, har utsetts till ny generaldirektör för Sida. Ny styrelseordförande blir den tidigare biståndsministern Gunilla Carlsson.
– Jag har arbetat med hållbar utveckling under många år och jag anser att utvecklingsfrågor är oerhört viktiga. Därför är jag glad över att jag nu har möjlighet att bidra till och stödja utvecklingen i andra länder, säger Jakob Granit i en intervju med Global Bar Magazine.

Texten uppdateras

– De förändringar vi nu genomför sker på flera områden. Det handlar inte minst om att hitta synergier i arbetet som gör biståndet mer effektivt och transparent. Det är också centralt för regeringen att biståndet inte sker i ett vakuum utan att det är en del i vår övergripande utrikespolitik, sa bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell i samband med presentationen.

I sin presentation lyfte biståndsministern fram Jakob Grantis långa erfarenhet inom statsförvaltningen och det faktum att han har bred kompetens, både från tidigare arbete på Sida och inom bland annat Världsbanken.

– Jakob Granit har imponerande förhandlingsvana både från Afrika och Mellanöstern, fortsatte ministern.

Jakob Granit, som har en doktorsexamen i geografi, har 30 års erfarenhet av att arbeta med förvaltning och utveckling av naturresurser i kopplingen mellan vatten, energi och livsmedel med fokus på kontinuumet från källa till hav. Han är för närvarande generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten (SwaM) med säte i Göteborg, Sverige. Han var ordförande för Kommissionen för bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis (CCAMLR) under 2020-2022.

Han har tidigare bland annat varit centrumchef i Stockholm för Stockholm Environment Institute (SEI) och dess globala biträdande direktör, och under en fyraårsperiod var han medlem i den internationella vattenpanelen för den globala miljöfondens vetenskapliga och tekniska rådgivande panel (GEF STAP). Hans forskning har fokuserat på hur man kan uppnå kollektiva åtgärder för internationella vatten (söt- och marina vattenresurser) och hur man kan stödja strategisk planering och projekttransaktioner för att uppnå resultat på fältet. Jakob har omfattande arbetslivserfarenhet från östra och södra Afrika, Mellanöstern, USA och Europa, bland annat från Världsbanken och Sida.

Ny styrelseordförande

Gunilla Carlsson var ledamot av Sveriges riksdag och – för många – en mycket kontroversiell biståndsminister under åren 2006-2013.

– Det här är en formativ tid för det svenska biståndet och jag är uppriktigt entusiastiskt över att ta mig an detta tillsammans med övriga kollegor. Det är en svår men viktig uppgift och jag ser fram mot att vara ett stöd till den nya generaldirektören och verksledningen och gemensamt förvalta det internationella anseende myndigheten har konstaterade Gunilla Carlsson i samband med att hon presenterades.

Några snabba frågor till Jakob Granit, ny Sida-chef:

Varför tog du jobbet?
– Jag har arbetat med hållbar utveckling under många år och jag anser att utvecklingsfrågor är oerhört viktiga. Därför är jag glad över att jag nu har möjlighet att bidra till och stödja utvecklingen i andra länder.

I samband med presentationen sa du att du har ett gott självförtroende vad gäller uppgiften som Sida-chef. Vad menar du med det?
– (skratt) Jag har jobbat länge med dessa frågor och på många olika positioner på allt från Sida till Världsbanken och inom forskningen så därmed tycker jag att jag kan frågorna rätt så väl.

Biståndsministern lyfte fram det faktum att du har en god förhandlingsvana. Hur vill du använda den mot bakgrund av de stora konflikter som idag finns mellan regeringen och forskarvärlden, liksom mellan regeringen och civilsamhället, när det gäller biståndet. Kan du i din nya roll gjuta olja på vågorna?

– Det handlar i grund och botten om att förmedla begränsade resurser och då gäller det att förstå att det finns olika positioner och olika utgångspunkter och att de förändringar som genomförs påverkar på olika sätt. I den dialogen som förs gäller det att lyssna och hitta lösningar som gagnar alla, men i en del fall går det inte.

Kommer det att bli mer fokus på vatten och miljö med dig som Sida-chef?
–Ja inte omöjligt, (skratt). Jag och kollegorna har jobbat mycket med naturresurser som utgångspunkt för att bygga hållbara samhällen. Kriget i Ukraina, inte minst förstörelsen av dammen, visar också hur viktiga miljöfrågor är också i sådana sammanhang.

Den tidigare biståndsministern Gunilla Carlsson blir ny styrelseordförande för Sida. Har ni samarbetat tidigare?
– Inte direkt, men när jag var på Stockholm Environment Institute som forskare hade vi en del dialog kring utvecklingsfrågor. Styrelsen är viktig för myndigheter, den hjälper oss få en översikt och ser till så att arbetet fungerar. Gunilla Carlsson har en bred erfarenhet som vi har nytta av, inte minst mot hennes bakgrund inom EU och FN-systemet.

Johan Forssell har vid upprepade tillfällen sagt att bistånds- och handelsfrågor ska närma sig varandra. Samtidigt finns det tydliga regler, de så kallade DAC-reglerna, som styr hur biståndet får användas. Vilka konflikter ser du kan uppkomma mellan dessa regler och regeringens ambitioner?
– Jag har inte satt mig in i detta och jag vet inte hur DAC-reglerna är utformade i detalj, så den frågan får jag återkomma till.

När tillträder du?
– Den 1 september.

Här kan du läsa en tidigare intervju med Jakob Granit.

David Isaksson

Gunilla Carlsson var biståndsminister under åren 2006-2013. Här kan du läsa en debattartikel av henne som vi tidigare publicerat.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.