Vad gör du när du inte kan somna?


Adham har knäckt koden till en god sömn. Ludvig försöker att undvika att bli distraherad av alla typer av skärmar och Tamara brukar bland annat spela färgläggninsspel. Sömnbrist är ett växande globalt problem och faktorer som stress, teknik och arbete uppges ligga bakom. Vi var nyfikna på människors sömnvanor runt om i världen och ställde frågan: Vad gör du när du inte kan somna?

Adham El Basha, projektledare, Ramtha, Jordanien

– Jag har länge kämpat för att sova bättre och det jag har kommit fram till är att nyckeln till god sömn är: Tystnad, en bekväm position, och ett passivt fokus. Jag tror också att det är viktigt med goda vanor. Jag har slutat dricka kaffe, tränar och undviker att ta tupplurer. Försök vara aktiv under dagen helt enkelt! Man kan spela spel, gå på promenader eller laga mat till vänner och kollegor. När du hittar den balansen kommer du kunna sova… Det gör jag!

Abhinaya Sridhar, projektledare, One Future Collective, Mumbai, Indien

– Det är sällan som jag inte kan somna och jag hoppas att det förblir så. Men när det inträffar så försöker jag att lyssna till naturens ljud, inspelat för det är inte mycket sådant på riktigt där jag bor. Till exempel ljud från regnet.

Wyclef Mbwila, Inrikes- och säkerhetsministeriet, Kongo-Kinshasa

– Varje gång jag har svårt att somna brukar jag utnyttja den tiden till att läsa en bok, oftast romaner och ibland läser jag också bibeln. Och vissa dagar när jag inte kan somna kollar jag på olika serie eller pratar på telefon med några vänner. 

Tamara Abarzúa, grafisk designer, Chile

– Jag brukar ha svårt att somna. När jag inte kan sova brukar jag spela ett färgläggningsspel på min mobil samtidigt som jag lyssnar på en podcast. Ibland blir det ännu svårare att somna om, och när jag har lyckats att somna vaknar jag upp bara några minuter efter. Då brukar jag gå ner till köket och ta något lätt att fika som ett kopp te med biskvier eller varm choklad. Efter detta borstar jag mina tänder och då försöker jag att sova igen. Jag har tinnitus och behöver ha något ljud i bakgrunden. Då lyssnar jag på lite lugnande musik.

Ludvig Rieff, student, Portugal, Azorerna

– Det jag personligen tycker hjälper mig att somna är att hålla mig borta från alla typer av skärmar en timme innan jag ska sova och lyssna på musik medan jag dricker te.

Redaktionen

Här är förra veckans fråga:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.