Vilken är den hetaste politiska frågan just nu i ditt land?


I Ghana kämpar pensionärerna för att få tillbaka sina pensionspengar från Ghanas regering. I Polen protesterar oppositionsgrupper mot regeringspartiets försök att utöva för stort inflytande över domstolarna. I Georgien diskuteras den västerländska integrationen och kriget i Ukraina och i Tunisien skapar presidentens kontroversiella uttalande om migration och förslag om att sätta migranter i förvar och driva ut dem en stor debatt. Det är några av de svar vi fick på veckans fråga.

Sylvia Osei, student, Accra, Ghana

– Ghanas regering har fråntagit landets pensionärer deras pensionspengar. Trots pensionärernas rättighet vägrar regeringen att lämna tillbaka pengarna till dem. Detta har orsakat en stor upprördhet bland pensionärerna som kämpar för att få tillbaka sina hårt förtjänta besparingar. För att få tillbaka sina pensionspengar kämpar pensionärerna mot Ghanas regering. Det är en kamp som är både frustrerande och känslomässigt utmattande för de som är drabbade. Trots de utmaningar de står inför är pensionärerna fast beslutna att ta tillbaka sina pengar som de har rätt till och ställa regeringen till svars för sina handlingar.

George Mchedlishvili, docent, Tbilisi, Georgien

– Den hetaste politiska frågan idag i Georgien är den västerländska och europeiska integrationen och kriget i Ukraina. Frågorna är sammanflätade, eftersom många anser att den långsamma utvecklingen i Europa hänger samman med otillräckligt stöd till Ukraina från Georgiens överdrivet försiktiga regering, som leds av partiet ”Georgisk dröm”. Så å ena sidan har vi ett ledarskap som satsat på fred och som har gynnats av inflödet av ryska medborgare – en politik som för vissa ser otidsenlig och feg ut, men som ändå har befolkningens stöd. Och å andra sidan finns det en förkrossad opposition som leds av ”Förenade nationella rörelsen”, den fängslade före detta presidenten Micheil Saakasjvilis politiska parti. Oppositionen, som är fullt medveten om sitt begränsade stöd på hemmaplan, beslutade att satsa på Georgiens internationella image och försökte hårt att smutskasta regeringen och vinna politiska poäng genom att äventyra Georgiens väg västerut.

Sabina Radwan, student, Warsawa, Polen

– En av de hetaste politiska frågorna i Polen just nu är den pågående kampen om kontrollen över landets rättsväsende. Det regerande partiet anklagas för att försöka utöva för stort inflytande över domstolarna och försöka begränsa deras oberoende. Detta har lett till protester och påtryckningar från olika oppositionsgrupper samt kritik från Europeiska Unionen. Andra viktiga ämnen som diskuteras är invandring, hbtq-rättigheter och miljöpolitik.

Lena Ahmed, projektledare, Tunisien

– Just nu är migration ett hett samtalsämne. Tunisien tar emot ett stort antal migranter, främst från Västafrika, och nu gjorde presidenten ett uttalande i början av veckan. Han är influerad av den konspirationsteori som kallas ”the great replacement” från USA, om ett orkestrerat folkbyte. Han vill nu sätta migranter i förvar och driva ut dem, vilket är ett brott mot deras mänskliga rättigheter. Det är rasistiskt, men på grund av bristen på medvetenhet bland medborgarna verkar de flesta vara nöjda med förslaget.

Deepak Bhima Mukkeri, gymnasieelev, Mumbai, Indien

– Jag kan inte så mycket om politik, så jag vet faktiskt inte när det gäller de stora frågorna. Däremot så hör jag väldigt mycket om vad människor här i vårt område vill och vad de hoppas ska ske.

Läs förra veckans fråga:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.