Hur ofta går du på restaurang?


Inflationen har gjort nästan allt dyrare, inte minst när det kommer till mat. Matvanor är också kulturellt betingade och på vissa platser kanske det är dyrare att laga mat hemma än att köpa färdig mat. Vi undrar hur människors matvanor ändrats i krisens spår och ställde frågan till fem personer i olika delar av världen.

Rouba El Helou, universitetslärare, Beirut, Libanon

– Jag brukade njuta av att äta ute i gott sällskap. Att umgås på en libanesisk restaurang är en kulturell institution. Men sedan ekonomins kollaps och den galopperande inflationen är det få människor som har råd med något som nu har blivit en lyx för privilegierade. Av den anledningen föredrar jag att träffa vänner hemma.

Tenzin Peldon, chefredaktör på radiostationen Voice of Tibet, Dharamsala, Indien

– Jag gillar faktiskt inte att äta ute så mycket. För det första är det dyrt och för det andra är det inte hälsosamt. Jag gillar hemlagad mat mer. Ibland, även om vi bestämmer oss för att äta restaurangmat, föredrar vi att beställa och äta det hemma.

Hazhan Hama Ali, apotekare, Sulaymaniyah, Kurdistan

– Ekonomin har inte påverkats så mycket här som på andra ställen och oavsett så är mat det sista vi sparar in på- det har högsta prioritet. De rätter som jag gillar att laga kräver tid så det är svårt att hinna i veckorna och jag tar aldrig med mig matlåda. Man kan köpa billig lunch ute och sen lagar man riktigt goda stora luncher på helgen. 

Maria del Carmen Michel, pensionär, Bolivia

– Även om livsmedelspriserna i Bolivia generellt sett har stigit det senaste året är det fortfarande billigare att laga mat och äta hemma. Faktum är att restaurangmat är dyrare på grund av att kostnaderna på högt efterfrågade produkter som kyckling och potatis har ökat. Min familj köper färdiglagad mat en gång i veckan, vilket är vad budgeten räcker till. Vi föredrar att laga mat även om vi har begränsat konsumtionen av dyra livsmedel, till exempel potatis.

Bilha Valary, entreprenör, Nairobi, Kenya

– Jag äter förmodligen ute två gånger i veckan, det vill säga under helgen, eftersom jag har mycket att göra på vardagarna. Jag går ut och äter med antingen mina kollegor eller vänner, så för mig är det socialt att äta ute, eftersom vi diskuterar ämnen som inte är arbetsrelaterade. Som matälskare besöker jag olika restauranger bara för deras kök och matkultur. När man äter ute får man uppleva nya saker, träffa nya människor och till och med lära sig nya matrecept. De två dagar som jag äter ute ser jag till att planera ekonomiskt så att jag inte halkar efter i mitt ekonomiska mål.

Här är förra veckans fråga:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.