Så skyddar du dig mot övervakningen


Övervakningen växer allt mer. Illustration: Shutterstock.

I allt fler länder utsätts journalister för en ökad övervakning. Det handlar om internetavstängningar i samband med val och demonstrationer, hot och spionprogram som likt det israeliska programmet Pegasus spårar användning och hämtar information från privata mobiltelefoner utan att användarna märker det.

Hur kan mänskliga rättighetsförsvarare (MR-försvarare), civilsamhällesorganisationer och journalister skydda sig en tid då den digitala övervakningen hela tiden ökar?

Organisationen Civil Rights Defenders (CRD) har under många år arbetat med att skydda människorättsaktivister runt om i världen. Nu har organisationen allt mer kommit att arbeta med utsatta journalister runt om i världen. Men även för svenska journalister ökar riskerna –även i Europa – och därför ordnade organisationen nyligen ett lunchmöte med svenska journalister som särskild målgrupp.

– Vi ser en tydlig tendens i hur övervakning, censur och repression allt mer överlappar varandra, konstaterar Civil Rights Defenders säkerhetsexpert Marcin de Kaminski. Ett av de fall CRD arbetat med berör den azeriske undersökande journalisten Khadija Ismayilova som trots hot, utpressning och fängelse vägrat att ge upp. Khadija Ismayilova är en av de journalister vars telefoner infiltrerats med hjälp av den israeliska programvaran Pegasus från företaget NSO Group (som nu svartlistats i USA).

– Övervakning har blivit en handelsvara. Verktyg skapade för att hacka aktivister och journalister säljs som vilken programvara som helst, fortsätter Marcin de Kaminski.NSO Group Pegasus är den första programvaran som har använts för att angripa mobiltelefoner, och inte bara datorer, Runt om i världen har över 180 journalister har utsatts för spioneri genom Pegasus. I Colombia och i Afghanistan har teknik som har köpts in för civila ändamål kommit i händerna på militära kuppmakare eller, som i Afghanistan, i talibanernas händer. Men övervakningen är en realitet även i EU. Ett av de länder som använt sig av Pegasus är Ungern.

Censuren växer
Ett annat område är den växande digitala censuren. I till exempel Uganda har regimen använt sig av kinesisk övervakningsteknik. Teknik som används för att hantera politiska opponenter, MR-försvarare och granskande journalister. Samt, med de ugandiska myndigheternas språkbruk, för att stävja omoral. I både Uganda och Tanzania valde regimerna också att stänga ned internet i samband med presidentvalet, och i Tanzania förbjöds utländska journalister att resa in i landet. 

– Det finns ett stort behov av att stärka den digitala kompetensen och skyddet för människorättsförsvarare, inte minst på landsbygden är skyddet ofta ännu mindre än i de stora städerna, menar Marcin de Kaminski.

Ett annat land där förtrycket blir allt värre är Vietnam där bloggaren Mother Mushroom, dömts till ett lång fängelsestraff.

Lagar mot aktivister
Ofta använder totalitära regimer olika typer av förtalslagar, eller lagar om ”fake news”, samt argument om hot mot rikets säkerhet för att komma åt journalister och aktivister. Och i många fall är det just kinesisk teknik som används: Militärkuppen i Burma ledde till att flygplan från Kina flög in med teknik och ingenjörer som antogs ha börjat införliva en ny infrastruktur i det burmesiska IT-nätet. 

– Ofta ökar repressionen när makten utmanas och korruption avslöjas. Vi ser också en tendens hur riskerna och hoten ökar inför val, för att sedan avta när regimen väl tryggat ”valsegern”, konstaterar Marcin de Kaminski.

Tomas Nordberg

Så här skyddar du dig mot övervakningen

 • Använd inte produkter från Huawei
 • Säkra lösenord. Använd bara tjänster som har tvåfaktorsautentisering. Kod skickas till mobil till exempel.  
 • Koncept: ”barfotasäkerhet”, alla ska kunna göra. Grundläggande digital säkerhet. 
 • Använd krypterade appar: säker överföring. Signal är en av de säkraste. Använder aldrig sociala medier för att kommunicera känsliga frågor, till exempel Twitters direktmeddelanden. 
 • Använder VPN men undvik nätverk på hotell- och flygplatser
 • Undvik epost så långt som möjligt och var observant på phishing-mail, bilagor med virus eller makron, som utsätter hårdvaran eller hela organisationen för risk 
 • Håll koll på dina enheter
 • Separera hur du använder olika kanaler 
 • Använd inte Facebook på din jobbtelefon  
 • Ha två telefoner och datorer: en jobb och en privat
 • Ladda upp viktig information i moln istället för att ha det i din dator 
 • Och sist men inte minst – tänk på hur du mår. Glöm inte att också tänka på den psykosociala säkerheten. 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.