Pegasusskandalen växer i omfattning


Foto: Chris Yang/Unsplash.

Det israeliska företaget NSO Group har hamnat i ett förödande blåsväder efter att det har uppdagats att företagets produkter använts av despotiska regimer för att spionera på journalister, politiska opponenter, aktivister och andra ”misshagliga individer”. Avslöjandet har gjorts av organisationen Forbidden Stories tillsammans med ett stort antal redaktioner runt om i världen.

Hatice Cengiz, trolovad till Jamal Khashoggi, utsattes för övervakning med hjälp av företagets produkter. Så varför ställs inte företaget till svars? Över 180 journalister har utsatts för spioneri. Företagets spionprogram infekterar mobiltelefoner och har fjärråtkomst till kameran och mikrofonen. Konsekvenserna för dessa journalister inkluderar legala hot, arresteringar och förtal. En del av de utsatta personerna har tvingats emigrera och i ett fåtal fall har journalister mördats. 

Mordet på Jamal Khashoggi är länkat till spionprogrammen. NSO-gruppen fortsätter att göra affärer med Saudiarabien, efter att ha gjort uppehåll i några månader efter mordet. I juli 2020 avvisade en distriktsdomstol i Tel Aviv ett försök att återkalla gruppens exportlicens. Danna Ingleton, en av direktörerna för Amnesty Tech, kommenterade utslaget med orden:
– Dagens ovärdiga domslut är ett grymt slag mot människor runt om i världen som riskerar att utsättas för ökända aktörer som kränker de mänskliga rättigheterna.

En mängd regimer använder programmet, dit hör även Viktor Orbans regering i Ungern som använder sig av spionprogrammen för att strypa mediefriheten. Mexiko tycks vara det land där flest journalister och politiker utsatts för övervakningen, däribland den sittande presidenten Lopez Obrador.  Och den indiska Modi-administrationen snokar på det indiska folket, oppositionen och journalister med hjälp av Pegasus. Modi anklagas nu av oppositionen för förräderi. Företaget Amazon har på grund av dessa avslöjanden minskar ner på sina mellanhavanden med NSO som hävdar att deras program endast får användas för att undersöka brott och terrorism. 

Carine Kanimba, Paul Rusesabaginas (den fängslade Rwandanesen som inspirerade filmen ”Hotell Rwanda”) amerikanska dotter, har utsatts för ett antal attacker med hjälp av NSO-teknologin. För två år sedan uppmärksammade Amnesty International hur teknologin användas av regimen i Marocko.

NSO förnekar alla beskyllningar. 

Redaktionen

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.