Krönika: Vinner friheten i Uganda?


KRÖNIKA. Inget val i Afrika har på senaste tid varit mer i fokus än det som nu sker i Uganda. På ena sidan står en åldrig despot  – på den andra en ung musiker som vuxit upp i slummen. Situation i Uganda påminner på många sätt om Belarus – ett annat land vars brutala regim försöker klamra sig kvar vid makten.
Frågan är – vinner kampen för frihet och demokrati denna gång?

Precis som i grannlandet Tanzania så stängdes internet ned inför valet i Uganda och precis som i Tanzania har många journalister vägrats visum, andra har misshandlats. Några oberoende valobservatörer finns inte, månaderna före valet har präglats av våld och trakasserier och i livesändningar över sociala medier har oppositionskandidaten Bobi Wine visat världen hur övergreppen går till. Men medan regimen i Tanzania lyckats skrämma folk till tystnad (och när inte det hjälpt dödat) så har de unga i Uganda inte låtit sig skrämmas. Uganda har inte heller haft samma uppbackning av biståndsgivarna som Tanzania där givarna efter att ha uttalat några pliktskyldiga fördömanden återgått till business as usual.

Jag intervjuade Bobi Wine i våras och under det gångna året har jag intervjuat andra unga demokratiaktivister från landet (han är nog den ende afrikanske presidentkandidat som skulle ha devisen ”One ghetto child who has something to say through Music”).

Det går också att se paralleller mellan Uganda och Belarus, ett annat land som vi rapporterat mycket om här. I båda fallen blir kontrasterna extremt tydliga: i Belarus fall unga kvinnor mot tungt beväpnade poliser, i Uganda en bred ungdomsrörelse mot samma slags våldsamma huliganer. Och i båda fallen spelar musiken en viktig roll. Eller som Bobi Wine sjunger i en sång som skrevs under valrörelsen – det handlar om kulor eller valsedlar.

 Just nu vet ingen vad som händer. Vid niotiden på kvällen svensk tid kom ryktet om att milisgrupper gått in i Bobi Wines hem. Senare kom ett tweet från Bobi Wines konto om att allt är bra.

Oavsett hur det går i natt i Uganda och till vilken verklighet vi vaknar upp i morgon så är utgången på lång sikt oundviklig, även om officiella medier på morgonen den 15e hävdar att Museveni leder stort, något Bobi Wine avfärdat. Afrikas unga generation kommer inte att låta sig tystas, protesterna kommer inte att upphöra, utan växa precis som de gjort i Nigeria. Det är också från ungdomsrörelsen i Nigeria som många stödinlägg på sociala medier kommer.

Däremot finns det all anledning till självreflektion hos oss i Sverige och i andra länder som under många år med våra biståndsmedel gött de styrande i Tanzania, Belarus, Kambodja, Uganda och andra totalitära stater, samtidigt som vi likt avlatsbrev skickat småsummor till valmyndigheter, civilsamhälle och oberoende medier.

Vi är kanske inte riktigt är så goda som vi tror.

David Isaksson
Chefredaktör, Global Bar Magazine

Texten har uppdaterats 10.30 15/1 2021.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.