Bobi Wine – pandemi och politik i Uganda


I låten som spridits runtom i världen sjunger Bobi Wine att coronaviruset sprids över mänskligheten. Alla måste ta sitt ansvar. Vi måste alla vara på vår vakt. Håll ditt avstånd, tvätta händerna, isolera dig om du har feber, snuva eller hostar. Se vad som händer i Italien. Många har dött. Förhindra smitta är effektivare. 

Men vem är Bobi Wine? Han heter egentligen Robert Kyagulanyi, och är född i slummen i Kampala 1982 och ingick i en våg av unga ugandiska musiker som utvecklade en musikstil som växte fram i början av 2000-talet. 

Men hans musik blev ganska snart politisk. När det brittiska samväldet 2007 skulle hålla ett möte i Kampala och myndigheterna rev bostäder i hans slumområde skrev Bobi Wine en låt som översatt till svenska blir: ”När drottningen kommer på besök i slummen så flyttas de fattiga bort”. Han gav sig titeln presidenten av republiken Uganja.  

Men låten som ger råd och försöker lugna oroliga människor i Uganda får inte spelas i landet. Så de allra flesta har inte hört låten. 

I Uganda behöver regeringen inte förbjuda radiostationer att spela hans låtar. Det räcker med att radiostationerna tror att President Museveni skulle bli arg för att de ska låta bli. För ingen station vill förlora sin licens.  

Orsaken till att Bobi Wine retat upp Museveni är att han har lyckats mobilisera en politisk kraft bland unga – och det är val år 2021. När sångaren valdes in parlamentet i 2017 blev Musevenis kandidat slagen med stor marginal. Året efter började Bobi Wine stödja andra kandidater i deras försök att vinna parlamentsval mot representanter från det styrande partiet NRM (Nationella Revolutionsrörelsen).

Och under ett valmöte i augusti 2018 då han stödde en annan oppositionskandidat och protesterade mot Museveni häktades Bobi Wine misstänkt för upplopp. Han hölls häktad på en okänd plats och en kampanj inleddes snabbt för att få honom fri. 

När Bobi Wine till slut släpptes från häktet hade han ett antal brutna ben och armar. Skador som han sa kom från polisen som häktat honom. Bobi Wine fick senare besöka USA för att få vård men återvände senare till Uganda för att fortsätta sitt politiska och musikaliska arbete. Han har dock förbjudits att hålla konserter eller möten. Och förra året annonserade Bobi Wine att han ska ställa upp som kandidat mot Yoweri Museveni. Sedan den 24 mars har alla allmänna transporter förbjudits i ett försök att minska smittspridningen i Uganda. Många är nu oroliga för hur de ska få tag på mat till rimliga priser. 

Petter Bolme

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.