Coronakaos i Vietnam


Saigon under pandemin. Foto: Tran Thanh/Unsplash.

Antalet coronafall ökar dramatiskt i Vietnam – landet som tidigare hade ett rekordlågt antal smittade. I Saigon talar man om matbrist och myndigheterna tar allt hårdare tag för att hejda smittspridningen.
– Kampen mot corona kan bli långvarig, varnar Vietnams premiärminister Pham Minh Chinh.

En orsak till misslyckandet är att landet inte prioriterat vaccinering.

En vietnamesisk man dömdes nyligen till fem år i fängelse för att ha spritt corona till åtta personer. Ett exempel på den vietnamesiska regimens allt mer desperata tag mot pandemin.

Den mycket lyckosamma coronabekämpning som Vietnam fick mycket beröm för ända fram till sommaren 2021 och som Global Bar Magazine har rapporterat om bland annat här har nu brutit samman. Orsaken är den mer smittsamma deltavarianten som inte låtit sig hejdas av landets stängda gränser och supereffektiva smittspårning.

Från en närmast osannolikt låg nivå – endast ett par tusen fall så sent som i maj 2021 – av kända coronafall i detta fortfarande ganska fattiga och utsatta land med 98 miljoner invånare, började antalet covidsjuka stiga i slutet av juli och har sedan dess ökat explosionsartat. Enligt WHO har drygt 574 000 personer drabbats av covid och 14 470 dött på grund av sjukdomen i Vietnam. Och smittspridningen fortsätter i snabb takt. Ur ett svenskt perspektiv låter siffrorna kanske inte så alarmerande, antalet döda är ju ungefär lika många som i vårt land med cirka 10 miljoner invånare. 

Skillnaden är vaccinationsgraden. 

I Vietnams coronabekämpningsstrategi har nedstängningar, karantän och smittspårning haft mycket högre prioritet än vaccinering. Regimen hoppades att landet skulle kunna utveckla ett eget vaccin, vilket bedömdes bli billigare och effektivare, men man räknade med att det skulle ta något år eller två. Och under tiden skulle alltså isolering och smittspårning samt viss vaccinering hålla coronaviruset ute. Totalt har Vietnam enligt WHO haft tillgång till nära 19 miljoner doser vaccin, vilket innebär att 9,5 miljoner invånare, eller en tiondel av landets befolkning, kan vara fullvaccinerade. I Sverige och många andra västländer är motsvarande siffra idag drygt 70 procent eller mer. Det finns inga bekräftade uppgifter om hur vaccinet har distribuerats, om man har valt att ge många personer en dos, eller vilka grupper som har prioriterats. 

Det är inte ofta som den vietnamesiska regimen erkänner att de har gjort misstag eller missbedömningar. Men för några dagar sedan förklarade premiärministern Pham Minh Chihn att kampen mot coronaviruset kan bli långvarig och att den hittillsvarande strategin inte räcker. 
– Vi kan inte förlita oss på nedstängningar och karantän eftersom de här metoderna innebär svårigheter både för folket och ekonomin. Covid-19-pandemin utvecklas på ett komplicerat och oförutsägbart sätt och det finns risk att den kommer att pågå länge, sa han nyligen i en intervju.

Tillverkare stänger
Och det märks redan på Vietnams sköra ekonomi att corona hotar jobb och investeringar. Flera stora tillverkare i Vietnam, bland dem Nike och Adidas, har tvingats att skära ner eller stoppa produktionen på grund av de tuffa smittspårnings- och karantänsreglerna, och Vietnams tidigare höga tillväxt och framgångsrika exportsiffror har backat kraftigt. Värst drabbat är Vietnams största stad Saigon, med drygt 9 miljoner invånare. Den senaste tiden har man rapporterat om omkring 5 000 nya coronafall och 200 coronarelaterade dödsfall per dag. Här utlystes en total nedstängning den 23 augusti som ska vara fram till den 15 september. Invånarna får inte ens gå ut och handla mat, istället har regeringen lovat att militär ska distribuera mat och andra nödvändigheter till befolkningen. Men flera media, bland dem brittiska The Guardian, rapporterar att många invånare inte fått någon hjälp alls, att det råder brist på mat och att man befarar att det kan uppstå svält om inte distributionen kommer igång omgående. Det sociala skyddsnätet i landet är svagt och många vietnameser är redan hårt skuldsatta efter många månader av isolering och ”lockdown”. 

Även sjukvårdssystemet är underdimensionerat och det råder brist på utrustning och kvalificerad personal. På landsbygden där majoriteten av vietnameserna bor saknas i princip avancerad sjukvård. Sjukvården lider också av en utbredd mutkultur: för att få vård måste man betala personalen ”under bordet”, annars är risken stor att man inte får någon hjälp alls.

Enligt Reuters förbereder landets regim en omfattande vaccineringskampanj med början i Saigon, så att landet kan öppnas upp och ”lära sig att leva med viruset”.

Agneta Carleson

Läs också

 Lyssna på:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.