Vietnam: Barn sätts i karantän utan föräldrar


Barn i Vietnam isoleras från sina föräldrar. Foto från Twitter.

Vietnam var länge ett framgångsland i bekämpningen av covid. Men sedan i maj har smittspridningen ökat dramatiskt. I en drastisk åtgärd har regimen separerat över 4 000 barn från sina föräldrar. Och den 26:e juli utfärdades lockdown i Ho Chi Minh-staden vars 12 miljoner invånare nu inte får gå ut.

Vietnam var länge ett föredöme i coronahanteringen. Nu är situationen en annan. Liksom i flera andra länder i regionen har antalet drabbade ökat drastiskt de senaste månaderna. Den 26:e juli registrerades 7800 nya fall av covid-19, de flesta i Ho Chi Minh-staden. Staden har nu stängts ned och de 12 miljoner invånarna får inte gå ut. Vietnam har också infört restriktioner i 16 sydliga provinser under två veckor. 

Ett stort problem är att väldigt få vietnameser än så länge vaccinerats. Färre än 300 000 personer har vaccinerats fullt ut. Landet har erhållit närapå nio miljoner vaccindoser och USA ska förse Vietnam med tre miljoner ytterligare doser via COVAX-programmet.

Enligt The Diplomat är takten på vaccinutrullningen ett av de stora problemen. Vietnam har den lägsta vaccinationsnivån i Sydostasien. I början av pandemin agerade landet resolut. Man skydde inga medel för att komma till roten med problemet. Den vietnamesiska regeringen var snabb med att stänga gränsen till Kina och genomföra kontaktspårning och karantänsåtgärder. Landet misstror Kina inte minst på grund av den maritima konflikten i Sydkinesiska havet.

De barn som nu skiljts från sina föräldrar riskerar psykologiska men för livet, menar Dang Hoa Nam, chef för avdelningen för barnfrågor på Arbetsministeriet.
– Eftersom deras föräldrar är frånvarande så kan en sådan erfarenhet orsaka psykologiska trauman för dessa barn, säger Dang Hoa Nam i en intervju.

Tran Xuan Bach, vicepresident för den vietnamesiska ungdomsfederationen lägger till:
– Barn lider svårt av pandemin och tre kategorier av barn är särskilt sårbara. Den första gruppen består av barn som är smittade med covid-19, eller som tvingas bo på karantänsanläggningar. Den andra gruppen utgörs av barn som står inför stora prövningar orsakade av pandemin eller de som har separerats från sina föräldrar som arbetar inom hälsoområdet. Den tredje gruppen inkluderar utsatta eller funktionshindrade barn eller de som bor i avlägsna regioner.

Landet har som en följd av den kraftiga smittospridningen gått med på nödanvändning av Johnson & Johnsons Janssen-vaccin. Den amerikanske utrikesministern Antony ”Tony” Blinken meddelade den tionde juli att USA har levererat två miljoner doser Modernavaccin till Vietnam. Och Kambodja har skänkt medicinsk utrustning och bidragit med finansiellt stöd till sitt grannland.

Landet har nu införskaffat över 170 miljoner vaccindoser, vilket är tillräckligt för att uppnå flockimmunitet. Problemet är att de inte kommer att levereras förrän slutet av året eller början av nästa år. Nu har regeringen godkänt det kinesiska Sinopharmvaccinet och pressas hårt att börja importera detta omgående trots att befolkningen är misstänksam. 

Redan den 17 januari förra året beordrade den vice premiärministern i Vietnam landets departement och andra relevanta myndigheter att utföra drastiska handlingar för att förebygga att akut lunginflammation orsakat av coronaviruset spred sig till Vietnam. Nyckeln till framgången var fokuset på prevention, istället för kostsamma medicinska botemedel. I likhet med Taiwan hade den offentliga hälsovården i Vietnam signifikant erfarenhet från kampen mot SARS. Man hade fått på plats effektiva institutioner och procedurer, ytterst noggranna karantäner, samt kontaktspårning via envigen mot fågelinfluensor och andra zoonotiska virus. 

Och Vietnam är inte ensamt. Deltavarianten av coronaviruset slår nu också hårt mot grannländerna Laos och Thailand. Den indonesiske epidemiologen Dicky Budiman vid Griffithuniversitetet i Australien förklarar varför regionen drabbas av omfattande smittspridning: 
– Vår testkapacitet är låg jämfört med storleksklassen på pandemin. Och vår vaccinationshastighet är låg och långsam, konstaterar han.

Tomas Nordberg

Hela vår rapportering om Vietnam hittar du här

Läs också

Lyssna också på

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.