Taiwan: Stora utmaningar efter framgångsrik covidstart


Personer i tunnelbanan i Taipei som har ansiktsmask.
Efter att under flera månader ha sluppit ansiktsmask blev de i maj återigen ett krav i Taipei. Foto: Shutterstock.

Taiwan var först med att larma om utbrottet av covid-19 i Kina. Ölandet agerade också mycket snabbt när det gällde att införa gränskontroller. Delvis tack vare detta lyckades Taiwan i hög utsträckning kraftigt begränsa pandemin. Men den senaste tiden har antalet fall ökat på Taiwan. Taiwan har också svårt att få tillgång till vaccin. Nu står landet inför stora utmaningar.

Den 31 december 2019 kom en läkare över ett inlägg på internet som innehöll en skärmdump av meddelanden bland vårdpersonal i Wuhan, Kina om ett sjukdomsutbrott. Taiwan CDC kontaktade omedelbart Kina och Världshälsoorganisationen (WHO) för att försöka bekräfta uppkomsten av viral lunginflammation, en varning som dock ignorerades av WHO). Dagen därpå började Taiwan CDC att anta en serie kontrollåtgärder, vilket gjorde Taiwan till det första landet i världen att genomföra gränskontroll i pandemin. Dessa åtgärder gjorde det möjligt för Taiwan att tjäna in många dagar att använda för beredskap medan Kina och WHO berättade för resten av världen att det inte fanns någon överföring från människa till människa. Under de följande månaderna höjde Taiwans regering gradvis reseanmälningsnivån för Kina och hindrade så småningom alla utländska medborgare att komma in i Taiwan.

Agerade snabbt
Den 20 januari 2020, redan innan det första covid-19-fallet bekräftades, aktiverade Taiwan sitt smittskyddssystem (CECC). Den 21 januari bekräftade Taiwan sitt första covid-19-fall och införde en resevarningsnivån för Wuhan, Kina på nivå ett. Två dagar senare införde Kina en nedstängning i Wuhan, så Taiwan CECC uppgraderades till nivå två. När pandemin snabbt eskalerades, uppgraderades CECC den 27 februari 2020 till högsta nivå, vilket involverade högre nivåer av tjänstemän från alla ministerier. Sedan den 23 juni ligger systemet på nivå tre, vilket gäller åtminstone till den 26 juli.

Att begränsa och mildra är pelarna i Taiwans strategi för att bekämpa covid-19-pandemin. Därför är både strikt gränskontroll och kontaktspårning viktiga åtgärder. Målet med strategin är att se till att individer som kommer in i landet strikt följer karantänsreglerna. Under tiden förs drabbade individer som redan är ute i samhället till sjukhus och deras kontakthistorik spåras för att se till att dessa drabbade individer och personer de har haft kontakt med och spridit viruset till också är smittfria när de återförenas med samhället.

I januari 2020 skapades en arbetsgrupp för att förebygga smittspridning. Denna grupp bjöd in teleleverantörer och privata IT-experter att arbeta med regeringen för att upprätta världens första smarta sjukdomsförebyggande system. Taiwan lyckades effektivt hantera individer som var placerade i hemkarantän/isolering. Detta system används också för att korsverifiera de platser som besöks av infekterade individer för att göra kontaktspårning.

Vill du veta mer om Taiwan? Läs mer här

Raserades snabbt
Men trots det mycket framgångsrika arbetet i början tog det mindre än en månad för Taiwans relativt stabila läge att raseras. Ett och ett halvt år av framgångar underminerades av en generell trötthet rörande det förebyggande arbetet. Ett utbrott av nya fall rapporterades i maj. I det läget hade Taiwan endast haft 1 200 smittade och en handfull döda bokförts (med en befolkning på 23 miljoner). Den andra juli hade antalet smittade ökat till 14 911, varav 13,00 nya fall sedan den 15 maj, då över 100 fall registrerades under en och samma dag. Taiwan har en dödlighetsratio per infektion på 2,78 procent jämfört med det globala snittet på 2,14 procent. Nu minskar dock infektionerna i Taiwan tack vare de förebyggande metoderna som applicerades i maj och juni. Fram till den 18:e juli hade 768 människor avlidit av corona på ön och 15 408 smittats.

Försenad vaccinleverans
Leveransen av det brittisk-svenska Astra-Zeneca vaccinet till Taiwan försenades på grund av EU:s åtstramade regler kring vaccinexport i januari. Taiwan skrev senare ett avtal om 10 miljoner doser som skulle produceras av inhemska företag.

Men bristen på vaccin handlar också om geopolitik. Xu Shanshan, hög chef på BioNTech’s amerikanska högkvarter, anklagas för att ha blockerat Taiwans köp av BioNTech vaccin. Hon ses av den taiwanesiska pressen som en agent för de styrande i Kina. Taiwans president har också i ett uttalat sagt att landets affärsuppgörelse med BioNTech, som är tyskt, har försenats till följd av Kinas intervention. 

Taiwan har senare vänt sig till Japan och köpt 1,24 miljohttps://apnews.com/article/europe-china-taiwan-business-japan-0c31ddf65eaa81ac101f592ec5697c37ner doser av AstraZenecas vaccin. 

Men med endast sju procent vaccinerade ter det sig inte troligt att målsättningen, halva befolkningen vaccinerade innan årsskiftet, kommer att uppnås.

Tomas Nordberg

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.