Iran: Ansiktsigenkänning hot mot protesterande kvinnor 


Illustration: Shutterstock.

Teknik för ansiktsigenkänning används för att identifierar kvinnor som protestar mot hijab-lagen och diktaturen. Nu fruktar iranska aktivister fler arresteringar.

Protester har brutit ut över hela Iran efter Mahsa Aminis död. Masha Amini har sedan dess blivit en samlingspunkt för iranier som motsätter sig vad de ser som en ökande statlig övervakning. Samtidigt fruktar nu många iranska kvinnor att även de kan hamna i kläm med moralpolisen när kvinnor rutinmässigt arresteras för att de bryter mot hijab-reglerna, när det nu finns planer på att utvidga övervakningen med hjälp av teknik som känner igen ett ansikte.

För 29-åriga Tina – en invånare i Teheran som bara vill använda sitt förnamn av rädsla för officiella repressalier – känns en enkel resa från hemmet till jobbet nu som en fara.

Innan hon går hemifrån varje morgon tittar Tina i en spegel och justerar sitt hår för att se till att varje enskilt hårstrå är ordentligt instoppad under hennes huvudduk.

Denna dagliga ritual har blivit ännu mer besvärlig efter att myndigheterna i början av månaden meddelade att de skulle använda ansiktsigenkänningsteknik på offentliga platser för att upptäcka kvinnor som inte följer den nya hijab-lagen, som undertecknades i mitten av augusti och som kräver att de ska täcka sitt hår offentligt.

– Jag är livrädd varje gång jag lämnar huset. Kamerorna finns överallt och när de fångar en får man ett sms från polisen där det står att man har blivit bötfälld eller ännu värre, säger Tina som arbetar för ett privat företag i huvudstaden.

Demonstration för irans kvinnor. Foto: Artin Bakhan/Unsplash.

Hundratals kvinnor drabbas varje dag
Regeringens plan att använda övervakningsteknik för att identifiera kvinnor som bryter mot den strikta islamiska klädkoden kommer att leda till fler rättighetskränkningar, menar människorättsaktivister.

– Kvinnor i Iran lever dagligen under press på grund av den obligatoriska hijab-lagen. De är de första måltavlorna som granskas av denna teknik för ansiktsigenkänning – hundratals kvinnor åker fast i enlighet med hijab-lagen varje dag. Det kan vara mycket farligt, säger Shiva Nazar Ahari, en kvinnorättsaktivist baserad i Slovenien.

Myndigheterna har inte avslöjat något startdatum, men övervakningsexperter säger att utrustning redan finns på plats och är redo att användas.

Regimen i Iran har länge kritiserats när det gäller intrång i medborgarnas privatliv, officiell övervakning och individuella rättigheter. 2015 införde den iranska regeringen ett biometriskt nationellt identitetskort som lagrar personuppgifter, inklusive irisskanning, fingeravtryck och ansiktsbilder.

Människorättsaktivister har sagt att ID-kortet – som krävs för allt från att öppna ett bankkonto till att få tillgång till det inhemska internet –  kan användas för massövervakning av medborgare och för att neka tjänster till oliktänkande och andra.

Regeringen har redan använt tekniken för ansiktsigenkänning för att identifiera och arrestera demonstranter och oliktänkande, säger aktivister. 

Myndigheterna motiverar övervakningen med säkerhetsskäl, men människorättsgrupper har uttryckt oro över kränkningar av privatlivet och risken för profilering och diskriminering, särskilt eftersom det inte finns någon lag om dataskydd.

– Systemet är redan på plats och fungerar på alla offentliga platser. Regimen använde kamerorna som var avsedda att fånga tjuvar och brottslingar, för att fånga dem som inte bar mask under pandemin – och nu kvinnor som har olämplig hijab, säger Amir Rashidi, chef för digitala rättigheter vid den Texas-baserade organisationen Miaan Group som stödjer mänskliga rättigheter i Iran.

Bilderna matchas sedan mot den nationella ID-databasen, och meddelande om överträdelsen skickas till kvinnans hem.

– Det finns ingen lag om dataskydd, så det finns inget slut på regimens möjlighet att missbruka dessa uppgifter, fortsätter Amir Rashidi.

Nya restriktioner
Iranska kvinnor har varit tvungna att bära hijab offentligt sedan den islamiska revolutionen 1979, och president Ebrahim Raisi undertecknade förra månaden en order om att genomdriva landets klädkod med en ny lista över restriktioner.

Myndigheterna har sagt att kvinnor som ses utan hijab i sina inlägg i sociala medier riskerar att få böter och bli avskedade från sina arbeten, och har bett förare av rattfylleriappar att rapportera kvinnliga passagerare som inte bär korrekt hijab.

Sedan dess har medborgare anmält kvinnor som bryter mot lagen, och flera kvinnor som gripits enligt de nya reglerna har tvingats be om ursäkt i statlig tv.

Användningen av ansiktsigenkänningsteknik är påträngande och gör det lättare att identifiera och rikta in sig på personer som deltar i protester och andra avvikande handlingar, menar Sussan Tahmasebi, grundare av Femena, en organisation för kvinnors rättigheter.

– I framtiden kommer respekten för de mänskliga rättigheterna att vara än mindre i Iran, och kvinnors rättigheter kommer att äventyras mycket lättare, säger hon,

Trots detta fortsätter kvinnliga demonstranter att ge sig ut på gatorna i Iran, och flera kvinnor har tänt eld på sina hijabs offentligt, vilket framgår av inlägg i sociala medier.

Soosan, en 30-årig skönhetsterapeut som bor i staden Qazvin i norr som egentligen heter nåogt annat, säger att de nya övervakningsåtgärderna och Aminis död har gjort henne fullständigt förtvivlad.

– Ansiktsigenkänningen kommer att användas mot oss. Jag övervakar hela tiden min huvudduk i bilen och tänker: ’om jag en dag blir gripen för att mitt hår syns, hur ska jag då göra så att inte också jag blir dödad?

Sanam Mahoozi
Thomson Reuters Foundation

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.