Debatt: Nu måste världen stödja de iranska kvinnorna!


Protest utanför den iranska ambassaden i Bryssel. Foto: Shutterstock.

DEBATT. ”Kvinna, liv, frihet” är slagorden i den pågående proteströrelsen i Iran. Modiga kvinnor tillsammans med solidariska och moderna män riskerar sina liv i kampen för frihet. Nu måste världen visa sitt stöd, skriver Victoria Azad, svensk-iranier, bosatt i Göteborg.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarens egna.

Varje gång människorna i Iran rest sig och höjt sina röster mot regeringen och orättvisor har de tydligt definierat riktningen för sin rörelse med sina paroller.  1999-rörelsen, som huvudsakligen bestod av studenter, protesterade mot bristen på frihet och mot regimens attacker på studenterna i deras universitetslokaler. 2009 blev det uppror igen. Den gången reste sig folk efter skandaler vid sammanräkningen av valresultatet, människor kom ut på gatorna i protest mot att deras röster stulits.

I december 2016 reste sig det iranska folket igen sig mot Rohanis regering, mot höga priser på matvaror och bostäder, och mot den omfattande arbetslösheten. Den gången krossades protesterna brutalt, de avstannade men startade igen november 2018. Då uppstod stora protester mot 300-procentiga ökningar av bensinpriset, människor skanderade parollen om hur fundamentalister och reformister ingick i en och samma regering och varnade för att de styrandes tid var över. ”De två falangerna i regimen är samma sak och kan inte längre lura folket”, menade de som protesterade. Vid den tiden hade demonstranterna insett att det inte skulle kunna gå att reformera regimen: revolt var den enda möjligheten. På mindre än tre år organiserade människor sig i hemliga enheter och väntade på ett gyllene tillfälle att överraska regimen.

Det rätta tillfället för uppror blev 15 september 2022, då började demonstrationer mot mordet på Mehsa Amini. ”Kvinna, liv, frihet” blev proteströrelsens symbol för modernitet i ett samhälle där identitet och nationella stolthet gått förlorade och nu måste återupptas. En fullvärdig nationell rörelse har nu vuxit fram i Iran. Den här gången kräver människor regimskifte och ett slut på den islamiska regimen. Förutom det iranska folkets landsomfattande uppror mot mullorna och deras regering, innehåller protesterna ett särskilt budskap om att ”höja kvinnors status från en underordnad roll till en överordnad”.

Invändning mot sharialagar och statligt slaverisystem är oerhört stort. Den stora och modiga närvaron av kvinnor i detta uppror, tillsammans med solidariska och moderna män som är mot den islamiska regeringens apartheid, är framträdande.

Detta utbredda uppror kommer att leda till en revolution för demokratin och avlägsnandet av religiösa och shiitiska restriktioner mot samhället – en djupgående revolution med en modern, ambitiös och nationalistisk inriktning som siktar mot hjärtat av regimen i Iran. En revolution som definitivt är en av de mest framträdande händelserna i mänsklighetens historia, något som kommer att skaka hela den islamiska världen. 

Slagorden ”kvinna, liv, frihet” (Jen, Xian, Azadi) började i iranska Kurdistan och spreds över hela Iran. Och det handlar inte bara om ord under en protest, det här är resultatet av det iranska samhällets kulturella renässans i övergången från tradition till modernitet i kamp mot sharialagarna. Människor ropar: ”Vi vill inte ha en islamisk republik i Iran!”

Samtidigt är detta en allvarlig varning till de politiska grupper och internationella krafter som inte vill ha ett enigt Iran under ett demokratiskt och sekulariserat styre. 

Just nu har det iranska folkets solidaritet skakat den brutala regimen som saknar legitimitet. Det är ett budskap som människor hör över hela världen. För den här gången är alla dessa heroiska människor fast beslutna att störta mullornas styre – och de kommer att lyckas! 

Nu måste alla nationer och regeringar i hela världen – i Europa, Amerika, Asien och Afrika – stödja det iranska folket. Ni måste alla bli en del av de kämpande kvinnornas röster!

Victoria Azad
Svensk-iransk aktivist, bosatt i Göteborg
Läs mer på hennes webbsida (arabiska)

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.