Iran: Omfattande protester efter mordet på Mahsa Amini


Väst har en alltför romantiserad bild av Mellanöstern, menar kritiker i Iran.

Efter att den kurdiska unga kvinnan Mahsa Amini gripits och sedan dödats av den iranska sedlighetspolisen efter att hon brutit mot landets hijabbestämmelser har protesterna spritt sig i landet. På videofilmer klipper kvinnor av sig håret i protest.

Mahsa Amini, en 22-årig iransk kurd som var på besök i huvudstaden, greps av moralpoliser vid 18-tiden på tisdagskvällen den 14 september i närheten av tunnelbanestationen Shahid Haqqani i Teheran, då hon var tillsammans med sin bror Kiaresh Amini. 

Han fick veta att hon skulle föras till häktet för att genomgå en ”informationskurs” och släppas om en timme. I stället kom hon att föras med ambulans från häktet till sjukhus. Hon avled på intensivvårdsavdelningen den 16 september. Vittnesmål från andra fångar säger att hon blev misshandlad av sedlighetspolisen för att hon inte följde hijabreglerna. Enligt artikel 638 i den islamiska strafflagen är det ett brott för kvinnor att visa sig på gatorna och offentligt utan islamisk hijab. Det är omtvistat om polisen har godtycklig rätt att gripa medborgare enligt denna lag utan domstolsbeslut. 

På en videofilm som ligger ute på Twitter kan man se hur gripandet gick till.

The Handmaid’s Tale by @MargaretAtwood is not a fiction for us Iranian women. It’s a reality, skriver den iranska journalisten och aktivisten Masih Alinejad. 

En del av kritiken på sociala medier gäller också hur västerländsk media romantiserar användningen av hijab.

Omfattande protester
Under två dagar låg Mahsa Amini i koma på Kasra-sjukhuset i Teheran, vilket väckte allmänhetens upprördhet och ledde till omfattande protester. Mer än 30 iranier skadades, vissa allvarligt, när de gick ut på gatorna för att protestera mot polisens övervåld. Enligt polisen var dödsfallet ”oturligt” och orsakades av att hon led av sjukdomar sedan tidigare, något som förnekas av hennes familj. 

Demonstranterna samlades först utanför Kasra-sjukhuset i Teheran, där Mahsa Amini dog. Hennes kropp transporterades sedan med flyg till Saqqez i hennes hemprovins Kurdistan i nordvästra Iran för en känslosam begravning.

Polisen försökte hålla nere antalet deltagare vid begravningen, men tusen personer rapporterades ha deltagit. Protesterna har sedan dess fortsatt. Bland annat protesterar kvinnor runt om i Iran genom att klippa av sig håret.

Och när en kvinna i Teheran satte eld på sin hijab så skyddades hon från polisen av andra demonstranter.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.