Sverige stoppar bistånd till staten i Mali


Den fantastiska moskén i ökenstaden Djenne i Mali. Foto: Shutterstock.

Som en följd av militärkuppen i maj 2021 har Sverige beslutat frysa allt samarbete med statliga aktörer i Mali. Exakt vilka program som berörs är i dagsläget inte klarlagt.

Global Bar Magazine och Global Podd har i flera artiklar och avsnitt följt utvecklingen i Mali, ett land som inte bara är en relativt stor svensk biståndsmottagare utan också ett land där svensk militär är närvarande.

Efter att Global Bar Magazine uppmärksammat att 35 procent av det svenska biståndet gick till staten i Belarus valde regeringen att avsluta dessa program. Nu sker samma sak i Mali. Av det svenska biståndet till Mali som totalt uppgick till drygt 300 miljoner kronor under 2020 går ca 40 miljoner kronor direkt till staten. En av de större insatserna avser stöd till Malis statistikmyndighet som under 2020 fick 15 miljoner kronor. Förutom detta går ytterligare ca 120 miljoner konor till demokratiinsatser som innefattar både civilsamhälle och statliga aktörer. Exakt hur stor andel av dessa som går till staten kan Sida inte svara på.

I en skriftlig kommentar till Global Bar Magazine bekräftar UD att samarbetet med staten i Mali stoppats: 

”Med anledning av militärkuppen i augusti 2020 beslutade Sveriges ambassad i Bamako att frysa utbetalningar och beredningar av nya projekt som hade staten eller statliga institutioner som motpart. Stödet återupptogs i november 2020 när en civilt ledd övergångsregering installerats. I det nuvarande osäkra läget ingår ambassaden i Bamako inga nya avtal med statliga aktörer.”

Global Bar Magazine har sökt både Sida och UD för att få en bekräftelse över vilka program som stoppats. Ulf Källstig är chef för Afrikaavdelningen på Sida:
– Jag har ingen detaljkunskap om vilket stöd som stoppas utan den kunskapen har ambassaden. Men det ligger i vårt uppdrag att bromsa biståndet när händelser som detta sker.  Det innebär dock inte att vi tar ställning till utvecklingen i landet i sig, utan den uppgiften vilar på Utrikesdepartementet, svarar Ulf Källstig.

Vi har också ställt frågor till den svenska ambassaden i Bamako som lovat återkomma under måndagen.

David Isaksson

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.