Greta Thunberg – från ensamstrejk till global superaktivist


Greta Thunberg i sin gula regnrock, omgiven av andra ungdomar i samband med en skostrejk i Bristol den 28 februari 2020
28/2 2020. Greta deltar i en demonstration Bristol. Foto: Shutterstock

På mindre än fem år har Greta Thunberg gått från att vara en vanlig femtonåring till att bli en av världens mest inflytelserika aktivister och hennes stiftelse har delat ut flera miljoner kronor. Nu kan en av hennes Twitterfejder ha hjälpt polisen att gripa en misstänkt människohandlare.

Gretas engagemang står aldrig still – och därför är denna text ännu en gång uppdaterad (8/1 2023)

Klimataktivisten Greta Thunberg har alltid varit rapp i sociala medier och utmanat sina meningsmotståndare i ordkrig på Twitter. Den här gången verkar fejden med den brittisk-amerikanske influensern Andrew Tate ha fått stora konsekvenser för honom i verkligheten.

Andrew Tate, som blivit känd för sina våldsamt kvinnofientliga kommentarer, gick i december 2022 till attack mot Greta Thunberg på Twitter genom ett inlägg där han skrev att han hade 33 bilar som skapade ”enorma utsläpp”.

Efter att Thunberg bad Tate att ”skaffa ett liv” svarade han med att lägga upp en video. I klippet bad han någon ur bild att ge honom pizza och sen se till att pizzakartongerna ”inte återanvänds”.

Strax därefter greps Tate i Rumänien misstänkt för människohandel, våldtäkt och för att organiserad brottslighet.

Ryktet gör gällande att märket på pizzakartongerna hjälpte polisen att bekräfta Andrew Tates närvaro i landet. Greta Thunberg kommenterade händelsen på Twitter med att ”det här är vad som händer när du inte återvinner dina pizzakartonger”.

Här är tidslinje för Greta Thunbergs engagemang, från ensam skolstrejkare till global rättviseaktivist.

20 augusti 2018: Greta Thunberg, då 15 år gammal, skippar skolan för att protestera utanför riksdagen för mer åtgärder mot klimatförändringarna. Aftonbladet gör det som kanske är den första intervjun med henne.

26 augusti 2018: Hon får sällskap av fler elever, lärare och föräldrar vid ytterligare en protest och börjar få medieuppmärksamhet för sin klimatkampanj. Ett möte hålls i Rålambshovsparken där Greta ber alla att sprida budskapet vidare.

September 2018: Greta Thunberg börjar strejka varje fredag ​​för att protestera mot klimatfrågor. Hon bjuder in andra studenter att gå med i sin kampanj Fridays for Future som sker varje vecka.

November 2018: Mer än 17 000 studenter i 24 länder deltar i skolstrejkerna. Greta Thunberg börjar hålla tal vid evenemang runt om i Europa, inklusive FN: s klimatsamtal i Polen.

Mars 2019: Greta Thunberg nomineras till Nobels fredspris. Antalet studenter som deltar i skolstrejker uppgår mer än två miljoner människor i 135 länder.

Maj 2019: Greta Thunberg utnämns till en av världens mest inflytelserika personer av tidningen Time och hennes bild pryder omslaget. ”Nu talar jag till hela världen”, skriver hon på Twitter.

Juli 2019: Konservativa och högerextrema lagstiftare uppmanar till en bojkott av Greta Thunbergs framträdande i det franska parlamentet och hånar henne som en ”apokalypsguru” och att hon står för ett ”Nobelpris i rädsla”.1 augusti 2019: Greta Thunberg slår tillbaka på ”hat- och konspirationskampanjer” efter att hon beskrevs som en ”djupt störd Messias” som leder en ”kult” i en krönika av den konservativa australiensiska kommentatorn Andrew Bolt.

Augusti 2019: Greta Thunberg, som vägrar att flyga, seglar från Storbritannien till USA för att delta i ett FN-klimatmöte. Under tiden väljer 3,6 miljoner människor i 169 länder att strejka för klimatet.

23 september 2019: Greta Thunberg levererar ett hårt tal till ledare vid FN-toppmötet och anklagar dem för att ha ”stulit mina drömmar och min barndom med dina tomma ord”.

25 september 2019: Greta Thunberg blir en av fyra vinnare av Right Livelihood Award 2019, det alternativa Nobelpriset.

4 oktober 2019: Greta Thunberg fördömer klimatförhandlingarna i New York som ”ett misslyckande” men uppmanar supportrar att fortsätta att driva på förändringar vid en klimatstrejk i Iowa.

11 oktober 2019: Trots att hon är vadslagningsfirmornas favorit får inte Greta Thunberg Nobels fredspris, utan det går till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed.

November 2019: På grund av ett sista-minuten-byte av plats för FN: s klimatsamtal från Chile till Spanien behöver Greta Thunberg återvända med båt till Europa. Hon får lift med katamaranen La Vagabonde som genomför en stormig vinterresa tillbaka till Europa.

11 december 2019: Greta Thunberg fördömer ”smart redovisning och kreativa PR-tricks” för att dölja bristen på verkliga åtgärder mot klimatförändringarna i ett tal vid FN:s COP25-toppmöte samtidigt som 16-åringen blir den yngsta personen någonsin att utses till Time Magazine Årets person.

19 december 2019: Trump Twittrar att Greta måste ”jobba på sin ilska”. Ett knappt år senare får han svar.

13 mars 2020: Eftersom regeringar begränsar eller förbjuder demonstrationer och offentliga möten för att förhindra spridningen av det nya coronaviruset, uppmanar Greta Thunberg eleverna att genomföra den 82:a skolstrejken helt digitalt under hashtaggen #ClimateStrikeOnline.

24 mars 2020: Greta Thunberg säger att de snabba åtgärder som införts för att stoppa pandemin visar att världen också kan vidta de åtgärder som krävs för att bromsa klimatförändringen. Hon skriver på sociala medier att hon kanske fått covid-19.

22 april 2020: Greta Thunberg säger att 50-årsdagen av Earth Day är dags att välja ”en ny väg framåt” och ta itu med coronavirus och klimatförändringar samtidigt.

30 april 2020: Thunberg donerar ett pris på 100 000 dollar som hon fick till UNICEF för att köpa tvål, masker och handskar för att skydda barn från coronaviruspandemin.

5 juni 2020: Greta Thunberg och Fridays for Future lanserar en crowdfunding-kampanj för att hjälpa samhällen i Brasiliens Amazonas regnskog under covid-krisen.14 juli 2020: Greta Thunberg förenar andra med att uppmana till upphävande av Filippinernas nya terrorlag som hon sade hotar miljö- och klimataktivister i landet.

20 juli 2020: Greta Thunberg vinner det första Gulbenkian-priset för mänskligheten och donerar prispengarna på en miljon euro till välgörenhetsorganisationer.

25 december 2020: Dokumentärfilmen Greta får premiär på SvT.

5 januari 2021: Greta Thunberg engagerar sig tillsammans med ungdomar från bland annat Japan i kampen mot utbyggnaden av ett kolkraftverk i Vietnam.

31 januari 2021: Greta Thunberg nomineras åter till Nobels fredspris tillsammans med den ryska dissidenten Alexei Navalnyj, samt Världshälsoorganisationen WHO. 9 april 2021: Aktivisten tillkännager att hon inte kommer att delta i COP26 i Glasgow 1-12 november på grund av oro över ojämlikhet i tilldelningen av vaccin.

2 februari 2021: Indisk polis vill åtala Greta Thunberg för hennes stöd till protesterande bönder i landet.

9 april 2021: Aktivisten tillkännager att hon inte kommer att delta i COP26 i Glasgow 1-12 november på grund av oro över ojämlikhet i tilldelningen av vaccin.

13 april 2021: BBC sänder en dokumentärserie om Thunberg och hennes klimataktivism med den brittiska programledaren och naturforskaren David Attenborough.

19 april 2021: Greta Thunberg meddelar att hennes stiftelse kommer att ge en miljon kronor till  OVAX-programmet.

2 november 2021: Thunberg leder protester utanför klimatmötet COP 26 i Glasgow och säger att världens ledare inte har lett oss någonstans och att det är upp till aktivister att åstadkomma förändring. ”Konferenser som #COP26 förändrar ingenting om det inte finns ett stort tryck utifrån från allmänheten”, twittrar hon.

25 juni 2022: Festivalbesökare välkomnar Thunberg på scen på brittiska Glastonbury-festivalen, under ett överraskande framträdande där hon kritiserar världsledare och säger till publiken att de har makten att skapa den förändring de vill se.

6 september 2022: Inför valet i Sverige den 11 september anklagar Thunberg politiker för att ignorera klimatkrisen under sina kampanjer och att de behandla den som om den bara vore ett problem snarare än ett hot på liv eller död.

20 oktober 2022: Thunberg twittrar en petition som uppmanar Egypten att släppa politiska fångar inför COP27-toppmötet i november. Thunberg säger att hon inte kommer att närvara vid konferensen i Egypten och att de viktigaste talespersonerna är representanter från områden som drabbas mest av klimatförändringarna.

27 oktober 2022: Thunberg publicerar The Climate Book, som innehåller essäer från mer än 100 experter, vetenskapsmän, aktivister och ledare för ursprungsbefolkningen. Thunberg sa att intäkterna från boken kommer att gå till välgörenhet.

30 oktober 2022: En vecka före FN:s klimattoppmöte COP27 säger Thunberg att sammanträdet bara är ett tillfälle för ”greenwashing, lying and cheating” och att hon därför inte kommer att delta i konferensen.

25 november 2022: En grupp på 600 ungdomar, inklusive Thunberg, lämnar in en stämningsansökan mot Sverige för att regeringen inte har agerat tillräckligt kraftfullt för att bekämpa klimatförändringarna.

Lin Taylor
Sonia Elks

Beatrice Tridimas
Thomson Reuters Foundation

Översättning och bearbetning: David Isaksson och Kajsa Sörman

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.