Greta i kamp mot kolkraftverk i Vietnam


Vietnamesiska kolgruvearbetare i Han Long Bay. Foto: Shutterstock.

Tillsammans med unga klimataktivister i Japan, Sydkorea och Vietnam försöker Greta Thunberg stoppa bygget av ett nytt koleldat kraftverk i Hanoi. I en on-line kampanj uppmanar ungdomarna japanska och sydkoreanska företag att dra sig ur projektet.

Greta Thunberg har återigen gett sig in i globala frågor genom att ge sitt stöd till unga klimataktivister i Asien.

”Hej, jag heter Greta Thunberg och jag är en klimat- och miljöaktivist från Sverige. Och jag vill skicka mitt fulla stöd till kampanjen No Coal for Our Future, som syftar till att stoppa finansieringen för Vung Ang 2-kolkraftverket. ” säger hon i en video. 

Videon spreds av japanska aktivister i Fridays For Future som samlas på fredagar under parollen skolstrejk för klimatet i Tokyo. I Japan har en grupp som leds av studenten Momoko Nojo, på Keio Universitetet, skrivit ett öppet brev till alla företag som är med och finansierar kolkraftprojektet. ”Premiärminister Suga ni har efterlyst ett samhälle med noll utsläpp år 2050. Mot bakgrund av denna utveckling som nu sker, tänker ni avbryta dessa planer?” ”Om inte, hur är Vung Ang 2-projektet förenligt med Parisavtalet, som Japan och Vietnam har undertecknat, och målet att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius?”. 

Alla företag som fick det öppna brevet har svarat och försökt förklara sig. ”Det finns brist på energikraft i huvudstaden Hanoi, särskilt nu i januari”, skrev Mitsubishi Corp. i sitt svar. ”Vi har uppmanats av den vietnamesiska regeringen att bygga denna anläggning,” sade företagsledningen. Mitsubishi lovade dock att inte bygga några nya koleldade kraftverk i framtiden. JBIC påpekade att projektet godkänts av japanska och vietnamesiska ledare och bidrar till FN:s hållbara utvecklingsmål genom att minska antalet områden utan elektricitet. Andra företag som bidrar till kolkraftverket är Export-Import Bank of Korea, som finansierar med 1,8 miljarder dollar, samt Doosan Heavy Industries & Construction. 

Organisationen Human Rights Watch har också uppmanat Japans regering och landets företag att dra sig ur projektet.

För den vietnamesiska regeringen kostar en koleldad anläggning mindre att bygga än tex ett kärnkraftverk eller en flytande naturgasanläggning.  

”Var inte tysta” avslutar Greta upproriskt sitt videomeddelande till de asiatiska studenterna som protesterar mot Vung Ang 2. ”Den kommer att få katastrofala konsekvenser för kommande generationer”.

Maria Thulin

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.