Sex månader – och nästan 10 000 regelbundna läsare senare!


Idag har det gått ganska så precis sex månader sedan vi startade. Och vilken start! Gensvaret från läsare och lyssnare har varit stort och redan nu är ni nästan 10 000 som regelbundet läser oss!

Då hade pandemin precis brutit ut på allvar, jag hade själv avbrutit utlandsuppdrag och vi hade nog alla börjat förstå att nu var pandemin här på riktigt, även om många av oss nog trodde att det ”skulle vara bra” till sommaren så där.
Då, för sex månader sedan, skrev jag i en av våra första texter:

Men världen står inte stilla bara för att vi inte kan resa eller träffas. Tvärtom så behöver samtalet om de globala frågorna fortsätta – och fördjupas.

Och det är precis vad vi gjort under den här tiden. Vi har försökt lyfta fram länder och händelser som annars inte kommer fram i media. Vi har också granskat bristen på mångfald i biståndet och avslöjat att en stor del av det svenska biståndet till Belarus går till staten, något som fick biståndsministern att avsluta flera samarbeten.

Samtidigt är det lätt att bli fast i nuet, inte minst när nyhetsflödet är intensivt. Just därför är det viktigt att ge plats för andra röster än de som normalt når ut, liksom att låta människor få utveckla sina tankar och resonemang, tala längre än till bara punkt, helt enkelt. Inte minst av det skälet har det varit roligt att kunna publicera Predrag Dragosavic rekordlånga essä om staden Belgrad, eller Sten Hagbergs analys av utvecklingen i Mali, liksom att kunna prata pressfrihet i Zambia med lokalradioreportern Karrus Hang’andu och musik i Uganda med den (kanske) framtida presidenten och musikern Bobi Wine. Min poddkollega Ylva Bergman har kontinuerligt bevakat utvecklingen i Libanon och Agneta Carleson har skrivit mycket om Palestina. Gabriel Levy har skrivit mycket om teknik och demokrati, publicerat både på svenska och spanska vilket även Carlos Decker-Molina gjort. På sistone har vi fått förstärkning i granskningen av Kina genom flera intressanta texter av Tomas Nordberg. Och så har vi haft möjlighet att publicera många bra och intressanta debattinlägg. Vi har också medvetet valt att publicera på både engelska och spanska (förutom på svenska förstås) och vi skulle gärna vilja publicera på ännu fler språk för vi vet att det är många också i andra delar av världen som är intresserad av vad som händer i Sverige och våra perspektiv.

Vi startade helt utan externa resurser, men vi har fått ett stort gensvar från alla som medverkat i olika former – med texter, i intervjuer i poddsamtal.  Och för varje publicering inser vi hur mycket mer det finns att berätta – om så många länder, om människor och om utvecklingen i stort. Nu är ni nästan 10 000 läsare som regelbundet läser oss och jag vill tacka er alla för den feedback och de många tips vi får.

Nu går vi in på vårt andra halvår. Pandemin visar inga tecken på att upphöra, men diskussionen om dess konsekvenser i form av ökad fattigdom, barn som inte får gå i skolan och hoten mot demokrati och mänskliga rättigheter måste fortsätta. Samtidigt måste det också finnas utrymme för annat: för drömmar om krokodiler i fjärran länder, för kultur, debatt och kritik – och för satir!

Tack alla ni som läser, lyssnar och som bidrar till att ge en annan bild av världen!

David Isaksson
Chefredaktör och ansvarig utgivare

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.