Ljuger Kina om när pandemin började?


Satellitdata från ett av sjukhusen i Wuhan. Från studien

Började utbrottet av Covid-19 långt tidigare än vad Kina hävdar? Enligt en ny studie från Harvard Medical School så började utbrottet av Covid-19 redan tidigt hösten 2019.

Som bevis har man bland annat en dramatisk ökning av trafiken vid fem sjukhus i Wuhan. Forskarteamet vid Harvard har med hjälp av bland annat satellitdata undersökt trafikmängden vid fem sjukhus i Wuhan och noterat att det skett en dramatisk ökning av trafiken utanför sjukhusen, enligt Doktor John Brownstein som lett studien som precis publicerats. 

Den ökade trafiken sammanfaller också med en stor ökning av internetsökningar på symptom som sedan visat sig vara karaktäristiska för covid-19. – Det var definitivt något som hände där i oktober. Det är helt klart att det skedde någon form av social oro där långt före den tidpunkt som hittills sett som början på pandemin, säger John Brownstein till tv-kanalen ABC News.  

Om uppgifterna stämmer så innebär det att Kina dröjde åtminstone 3-4 månader från det att man fått kunskap om pandemin till dess att WHO informerades.

David Isaksson

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.