Ljuger Kina om när pandemin började?


Satellitdata från ett av sjukhusen i Wuhan. Från studien

Började utbrottet av Covid-19 långt tidigare än vad Kina hävdar? Enligt en ny studie från Harvard Medical School så började utbrottet av Covid-19 redan tidigt hösten 2019.

Som bevis har man bland annat en dramatisk ökning av trafiken vid fem sjukhus i Wuhan. Forskarteamet vid Harvard har med hjälp av bland annat satellitdata undersökt trafikmängden vid fem sjukhus i Wuhan och noterat att det skett en dramatisk ökning av trafiken utanför sjukhusen, enligt Doktor John Brownstein som lett studien som precis publicerats. 

Den ökade trafiken sammanfaller också med en stor ökning av internetsökningar på symptom som sedan visat sig vara karaktäristiska för covid-19. – Det var definitivt något som hände där i oktober. Det är helt klart att det skedde någon form av social oro där långt före den tidpunkt som hittills sett som början på pandemin, säger John Brownstein till tv-kanalen ABC News.  

Om uppgifterna stämmer så innebär det att Kina dröjde åtminstone 3-4 månader från det att man fått kunskap om pandemin till dess att WHO informerades.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.