Corona-toppen: Här är de bästa låtarna!


Vilken är den bästa coronalåten?

Romantik, tårar, toapapper och Tegnell. Många vill veta mer om den musik vi spelar i Global Podd. Så varsågod – här kommer listan. Och tipsa gärna om låtar som borde spelas och var med i kommande program.

Chantal Bitar sjunger om romantik under karantän

”Kif hak – hur mår du”, ”Vilka böcker läser du? ””Jag tänker på dig under karantänen” sjunger libanesiska Chantal Bitar i denna vackra ballad som blev viral direkt när den släpptes, men som började som en dagbok på Twitter, i ett intimt samtal mellan vänner. Den är producerad i samverkan Rayan Habre och rymmer mycket hjärta, smärta – allt påminner om libanesiska folksånger från 70- och 80-talet. Och Chantals klara röst för tankarna till stora stjärnor som Umm Kulthum.

Dr Alban: ”Lyssna på Tegnell!”

Vem minns inte Dr Alban och Hello Africa. Nu är han tillbaka och Hello Africa har blivit Hello Sverige (fast egentligen är det låten ”Tio små moppepojkar” som han gjorde åt Trafikverket) och refrängen är klockren: ”Hello Sverige lyssna på Tegnell! Han e stabil rak och rationell!”

Bobi Wine: ”The good news is that everyone is a potential solution”.

I låten som spridits runtom i världen sjunger Bobi Wine att coronaviruset sprids över mänskligheten. Alla måste ta sitt ansvar.  Bobi Wine heter egentligen Robert Kyagulanyi, och är född i slummen i Kampala 1982 och ingick i en våg av unga ugandiska musiker som utvecklade en musikstil som växte fram i början av 2000-talet. I Uganda har han mobiliserat en politisk kraft bland de unga, till president Musevenis stora missnöje, deltagit i den politiska oppositionen i landet, suttit i parlamentet, häktats och misshandlats av polisen, förra året annonserade Bobi Wine att han ska ställa upp som presidentkandidat mot Yoweri Museveni.

Robyn Fachinetti: ”Vi kommer att återfödas”

Den italienska Youtube sensationen ””Rinascerò, Rinascerai” – Jag kommer återfödas, du kommer återfödas”, är en smäktande hyllning till den italienska artistens hemstad, Bergamo, som drabbats hårt av pandemin. Medkompositör är Stefano D’Orazio  och alla intäkter från låten går till sjukhuset i staden. Musikerparet har känd varandra sedan de spelade i popbanet ”Pooh” och när detta skrivs har låten 15 miljoner visningar.

Radiohjälpen får hjälp av Kent och Molly

Smäktande var det också i Radiohjälpens stora coronainsamling där Molly Sandén och Victor Leksell sjön en ny version av Kents låt ”Sverige”.  Inte lite mycket uptempo som i Afrika kanske, men så är den också mer anpassad till svenskarnas kynne – eller?

TikTok-dansen gör succé i Vietnam

Den oerhört populära ”handtvättsdansen”, en catchy låt som gjort succé över hela världen och till vilken tusentals barn gör egna TikTok-videos har hjälpt de styrande i Vietnam att hålla nere antalet smittade. Den har när vi skrev om den två miljoner visningar på TikTok – säkert är det många fler nu!

My Sharona blev My Corona


1979 gav The Knack ut ett album med låten My Sharona (deras enda hit!) som det sedan dess gjorts flera covers på. Chris Mann har kämpat för ett genomslag sedan han 2012 medverkade i sångtävlingen The Voice.. My Corona ser ut att bli hans stora genombrott – med toarullar och allt.

”Where did all the toilet paper go?”

Hamstringen av toalettpapper har även engagerat svenska musiker som skriver att när spelningar ställdes in så föddes den här vitsiga sången istället. Jhaye på sång och piano, Marcus Bouquelon, trummor och Jan Hellman på gitarr och synt,: låten heter så klart: Corona av Covid-20.

Kommer Gloria Gaynor att klara sig?

The Guardian har gjorde tidigt en kul mix som börjar med Gloria Gaynor som visar hur man ska tvätta händerna (och överleva) som fortsätter med den ena osannolika fíguren efter den andra.

Indien kan minsann också!


I Global Podd 2/20 berättade Parul Sharma om att musiken är ett sätt att nå ut i Indien och hon gav oss en snabböversättningen av denna rap på bengali. Den är kul och faktiskt riktigt bra att lyssna på.

Latinamerika – vi litar till Gud

Hur ser det ut i resten av världen då? I Ecuador protesterar gatumusikern Ángel Alvarado mot ockerpriser på munskydd och i Bolivia dammar hårdrockbandet Saxoman y los Casanovas av en riktig rökare. Om man ska tro Saxoman så är det bara Gud som kan hjälpa oss lösa problemet Men lite munskydd skadar ändå inte.

Den skönsjungande presidenten

Liberias president George Weah kunde du höra i Global Podd 5/20. Weah var tidigare fotbollsproffs och när perioden som president så småningom är över kanske han kan ta upp musiken på riktigt? Vi såg honom tala en regnig dag på fotbollsarenan i staden Buchanan under valkampanjen 2017 och visst var det musik då också, även om presidentkandidaten den dagen inte sjöng själv. 

”Nu räcker det!”

Senegels huvudstad Dakar brukar kallas Västafrikas Marseille. Och precis som Marseille är Dakar en stad med många coola rappare. När proteströrelsen mot Senegals åldriga härskare Wade tog fart 2011 leddes den av unga musiker och aktivister som formade gruppen Y’en a Marre (ungefär ”Nu räcker det!). Y’en a Marres coronalåt känns också den helt rätt.

Superhit från supergrupp

Från Senegal kommer också en riktig superlåt – Daan Corona – skapad av legendaren Youssou N’Dour och under medverkan av ett tjugotal av Senegals bästa musiker. Är den bäst av alla? Många tycker det!

Coolt från Sydafrika

På listan finns också den coola sydafrikanska rapparen Sho Madjozi– ung, uppkäftig och rolig!

… och tungt från Brasilien.

Brasilien är inte bara bossa nova och samba. Här finns också  rapparen MV Bill som gjort flera tunga corona-sånger som Quarentenaoch Isolamento.

Och det bästa sparar vi till sist!

Det är lätt att deppa ihop när nyhetsflödet ser ut som det gör, men har du läst så här långt har du åtminstone fått höra lite kul musik. Och har du bestämt dig för att bara se ett nyhetsprogram till om pandemin dessa dagar så rekommenderar vi nyheter i calypsotakt med underbara Extempo News från Trinidad and Tobago. 

Hoppas vi lyckats muntra upp dig!

David Isaksson och Ylva Bergman

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.