New York: Epidemins väg över ritblocket


”Bilden med handsprit gjorde jag den 6e mars. Alla var ute, folk gnuggade armbågar istället för att kramas. Det fanns andra som var rädda, själv var jag nog naiv den dagen. Rädslan kom senare. Nu ska man hålla minst tre meters avstånd när man möter vänner på gatan. Även på landet!”

Under en vecka gick New York från coronaskämt till insikten om det stora allvaret. Laurie Rosenwald, som då ställde ut på Spring Break Art Fair tecknade ned det hon såg och upplevde. Det blev ögonblicksbilder från ett liv i förändring.

När jag når Laurie Rosenwald sitter hon i en liten stuga uppe i Hudson Valley i upstate New York som hon fått låna av några bekanta. Det har gått några veckor sedan vi träffades sist. Från ett liv i lower Manhattan som aldrig stod stilla en endaste sekund sitter hon nu ensam i en liten stuga. Det gick fort, väldigt fort.

– Jag var en av dem som sa att corona var ”no big deal”, men nu när de verkligen just ”big deal”. Ett sjukhus byggs i Central Park och ingen går närmare någon annan än tre meter.

– Nu är jag lycklig över att jag är utanför Manhattan och att jag hade vänner som bjöd hit mig. Fler andra jag känner i Manhattan och Brooklyn är allvarligt sjuka nu, konstaterar hon.

Spring/Break Art Fair är den stora konstmässan för mindre etablerade konstnärer och som varje vår äger rum parallellt med branschens jättemässa The Armory Show. I år ägde den rum 3-10 mars.

– Jag satt där i mitt bås och tecknade i väntan på att folk som skulle dyka upp. Det var kul. Jag gillar att skoja med allt och hatar att inte kunna göra det jag vill! Det var exakt den veckan smittan blev känd i New York. Den första dagen hade jag inte ens hört talas om corona, dagarna därpå var det mest av allt ett skämt. Men i slutet av veckan, då utställningen stängde, var det nästan tomt på tunnelbanetågen.

The Corona cocktail: Half prosecco, half  Purell hand sanitizer.  Try it!

Nu sitter hon i den lilla stugan och försöker få arbetsro och äntligen bli klar med en bok kopplad till sin föreläsningsturné ”How to Make Mistakes on Purpose” .Dofter och upplevelser kommer tillbaka, som den där tvålen från sommarlägret i  barndomen: Dial Antibacterial Soap.

– Nej, jag sover inte så bra på natten och jag blir kräkfärdig av alla dessa ”ser hur duktiga vi är som bakar”-bilder på Facebook.  Min stora inspiration är min väninna Brenda som är 101 år. Hon är en otrolig personlighet, och hon verkar ta allt med ro… ”If it happens, it happens.”

Älskar Göteborg!

Laurie Rosenwald har bott i New York hela sitt liv, en passionerad storstadsmänniska som har svårt att sitta stilla långa stunder. Men det finns ytterligare en plats i världen hon älskar – Göteborg! Varje år tillbringar hon flera månader – på Konstepidemin – med att måla där och staden smyger sig in här och var i hennes konstverk.

Och vad som händer nu vet hon förstås lika lite som alla andra:

– Men jag vill inte att mitt liv ska sluta här. Därför är jag nog kvar här i min stuga så länge det bara går, det går ju att leva på ris och bönor också… 

David Isaksson

Läs mer om Laurie Rosenwald här och här.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.