När kommer den afrikanska musikhjälpen till Europa?


Vilken är den bästa coronalåten?

Med så många musiker och inspärrade i sina hem är det kanske inte konstigt att kreativiteten – och satiren flödar. Parodier, snygga beats, spellistor och upplysningsfilmer – coronapedidemin har nästintill skapat en ny musikgenre. Och även om en del kanske går över gränsen så behöver vi definitivt skratta ibland. Nu börjar det också komma informationssånger för att minska spridningen. Här listar vi några av dem som vi hittat. 

My Corona med Chris Man
1979 gav The Knack ut ett album med låten My Sharona (deras enda hit!) som det sedan dess gjorts flera covers på. Chris Mann har kämpat för ett genomslag sedan han 2012 medverkade i sångtävlingen The Voice 2012. My Corona ser ut att bli hans stora genombrott – med toarullar och allt.

My Corona tycker nog de flesta är kul, men det finns annat som de flesta nog tycker över gränsen, som bilder av döende människor i Wuhan till en remake av Sinatras New York, New York (Wuhan, Wuhan). Den delar vi inte.

”Where did all the toilet paper go?”
Hamstringen av toalettpapper har även engagerat svenska musiker som skriver att när spelningar ställdes in så föddes den här vitsiga sången istället.

Jhaye på sång och piano, Marcus Bouquelon, trummor och Jan Hellman på gitarr och synt,: låten heter så klart: Corona av Covid-20

”Time to wash your hands”
Och kanske har världen nu tröttnat på parodierna (och toarullarna). Istället är det filmer som får fler att tvätta händerna som gäller. Bobi Wine från Uganda har skrivit en låt som delas mycket just nu, i denna artikel berättar Petter Bolme om vem Bobi Wine är och låten är dessutom bra!

The Guardian har gjort en kul mix som börjar med Gloria Gaynor som visar hur man ska tvätta händerna (och överleva) som fortsätter med den ena osannolika fíguren efter den andra.

Indien i framkant
I Global Podd 2/20 berättar Parul Sharma om att just musiken är ett sätt att nå ut i Indien och hon gav oss en snabböversättningen av denna rap på bengali. Den är kul och faktiskt riktigt bra att lyssna på.

Det finns mer från Indien som denna låt som börjar med att en av sångarna hostar, kanske lika bra att få det gjort.
https://www.facebook.com/watch/?v=1517074215135559&external_log_id=bd1754a32ec20d83b2140c4e2e2a722f&q=songs%20about%20corona

I Tamil Nadu är musiken lite mer traditionell men kanske är målgruppen 70+?

Latinamerika – vi litar till Gud
Hur ser det ut i resten av världen då? I Ecuador protesterar gatumusikern Ángel Alvarado mot ockerpriser på munskydd och i Bolivia dammar hårdrockbandet Saxoman y los Casanovas av en riktig rökare. Om man ska tro Saxoman så är det bara Gud som kan hjälpa oss lösa problemet Men lite munskydd skadar ändå inte när man spelar in låten.

Nu väntar vi bara på en version av We Are the World. Kanske kan ett gäng somaliska musiker gå samman och samla in pengar till Italien och Danmark? Somaliska läkare är ju redan på väg. Fortsättning följer.

David Isaksson

P.S Tipsa oss gärna om din favoritlåt.

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.