Vilken musik trendar i ditt land?


I Sverige har EPA-dunken fått stor uppmärksamhet – en blandning av housemusik och snusk. Det har väckt både skratt och förfäran bland yngre och äldre lyssnare. Så vad är egentligen är bra musik? Vilka musiktrender dominerar i ditt land? Vi frågade fem personer i olika delar av världen.

Marius Ogenskas, läkare, Kaunas, Litauen

– Jag kanske inte är den som är mest insatt i musiktrenderna men pop-musik är alltid det största här. Det som är nytt är att litauiska artister som har låtar på litauiska faktiskt slår igenom. Historiskt har vi letat musik utomlands och vi har lyssnat på amerikansk pop och annan västerländsk pop på engelska. Några av de artister som spelas mest just nu är Rolandas Jarutis, Jessica och Vaidas Baumila. Sen är Mello en stor grej för oss, så vi får se vem som vinner i år.

Shadia Birungi, student, Kampala, Uganda

– Jag skulle inte säga att det finns bara en trend i Uganda, det är lite blandat. Jag kan nämna topp fem låtar som trendar just nu. Den första heter ‘Empale’, jag tror den är mest populär för att i videon är det en person som hjälper folk. Sedan har vi ‘Wana wankaya’ som många gör TikTok dans till. Vi har även ‘Siri Regular’ och ‘Ngonzk’ som är kärlekslåtar. Den femte är ‘Na na na’, enligt mig handlar den inte om någonting alls, men jag tror att folk älskar den på grund av visualiseringen i videon. 

George A. Abdelnour, professor, Beirut, Libanon

– Jag skulle inte säga att det finns en trend som dominerar i Libanon idag. Om du sätter på radion kan du höra allt från franska oldies till ambient techno, och naturligtvis arabisk och libanesisk pop, modern och retro. När jag frågar mina universitetsstudenter om deras musikaliska preferenser får jag till svar allt från hiphop till rap och heavy metal i AC/DC-stil, men nästan alla (nuvarande sällskap undantaget) lyssnar på den libanesiska ikonen Fairuz. Jag är inte säker på att 2020-talet kan definieras av ett enda musikaliskt slag, på samma sätt som min 80-talsgeneration definierades av New Wave eller Freestyle (urban musik i USA främst på 80-talet och främst bland arbetarklassens minoriteter, en typ av fånig neodisco). Fragmentering som ett tecken på tiden.

Gracia Maria Tobias de Martinez, möbelsnickare, San Salvador, El Salvador

– Här i El Salvador är den musik som unga människor gillar reggaeton. Jag gillar inte den eftersom den är väldigt vulgär och bara handlar om sex och andra vulgära saker. Jag föredrar musik av artister som Jose Luis Perales och ABBA. Annan musik som de unga lyssnar på här i El Salvador är koreansk musik.

Mohammad Saud, projektledningsspecialist, Pakistan

– I Pakistan dominerar musikgenren qawwali och sufi. Många människor föredrar att lyssna på just den genren här, framförallt då en stor del av befolkningen identifierar sig som muslimer och att känner att de kan förknippa sig med den genren av musik.

Redaktionen

Här är förra veckans fråga:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.