Ny metod räddar livet på bebisar med lunginflammation


Mohammod Chisti behandlar en bebis med Bubble CPAP-metoden. Foto: Teresa Soop, Sida

Forskare på hälsoforskningsinstitutet icddr,b (The International Centre for Diarrhoeal Disease Research) i Bangladesh har utarbetat en metod för att rädda livet på bebisar med svår lunginflammation i låginkomstländer. Metoden testas nu i Etiopien.

Spädbarn och nyfödda som har lunginflammation löper stor risk att dö i många låg- och medelinkomstländer. Nu har den så kallade Bubble CPAP-metoden tagits fram och den reducerar dödligheten med 75 procent för bebisar med lunginflammation.

I låg- och medelinkomstländer löper barn med lunginflammation och låga syrehalter i blodet (hypoxemi) mer än fem gånger högre risk att dö än barn med lunginflammation utan hypoxemi. Nu visar en studie i Etiopien på lovande resultat. Studien utvärderade barn med lunginflammation och hypoxemi på tolv sjukhus som gavs kontinuerligt positivt luftvägstryck eller syrgasbehandling. Behandlingen kallas CPAP (Continuous Positive Airway Pressure). Genom uppblåsning av luftvägarna eller volymökning öppnas stängda lungdelar och syresättningen förbättras därmed. Bubble CPAP är en ventilationsstrategi (att flytta luft in och ut ur lungorna med hjälp av en ventilator) för spädbarn, inklusive nyfödda, med andnödssyndrom. Om bebisen andas ut genom en slang som leder till en plastflaska fylld med vatten bildas bubblor i flaskan vars tryck håller luftsäckarna i lungorna öppna.

Mohammod Chisti, forskare vid institutet icddr,b, har tagit fram metoden. Han är tacksam gentemot Sida som finansierade studien och hoppas nu kunna utveckla arbetet ytterligare. Metoden testades vid tolv sjukhus i Etiopien 2020-2022, bland annat i Addis Adeba och i Amhararegionen.

Enligt Mohammod Chisti visar studien på en betydande gynnsam effekt av den nya metoden, i vissa fall upp till 86 procent minskad dödlighet. Han förklarar att studien bör följas av forskning av hög kvalitet och att utvärdering och tester av genomförbarhet tar tre år. Den nya metoden är billig, enkel, lätt att hantera och kostnadseffektiv. En annan studie i Ghana kom fram till nästan samma resultat.

– Vi ville se om denna metod fungerar med de resurser som regeringen förfogar över, säger Mohammod Chisti.

Nu ser han fram mot att testa om metoden fungerar i andra länder Afrika söder om Sahara och i Sydostasien. Till länder som kan bli aktuella hör Bangladesh och Malawi:

– Min dröm är att se metoden genomföras i miljöer med små resurser där fattiga människor annars inte har råd med kostnaden och där följden då blir att barn dör, fortsätter Mohammod Chisti.

Tomas Nordberg

Bakgrund

Forskningsinstitutet icddr,b är samarbetspartner med Sida sedan 1978. Institutet forskar om viktiga hälsofrågor som kan minska fattigdom och hjälper unga forskare att komma igång med sina karriärer. Organisationen mottog 64 miljoner kronor i stöd från Sida under perioden 2016-2023.

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.