Bli glad! Nytt koleravaccin godkänt


Koleravaccinering i Etiopien genom Internationella vaccininstitutet (IVI). Foto: IVI.

Världshälsoorganisationen WHO gav den 12 april klartecken för tillverkning av ett nytt vaccin mot kolera. Nu kan immunisering i de mest sårbara samhällena i världen ta fart, vilket kommer att rädda många liv. 

Kolera går att förebygga men det krävs vaccin. WHO:s beslut innebär att vaccinet Euvichol-S kan börja produceras i stor skala för att tackla den dödliga sjukdomen. WHO rapporterade 473 000 kolerafall under 2022 (det senaste året som det finns rapporterade siffror för), vilket är ungefär dubbelt så många som under 2021. En ytterligare ökning med 700 000 fall beräknades för 2023.

Godkännandet av det nya vaccinet, som tillverkas av  EuBiologicals Co., Ltd i Sydkorea, gör att cirka 50 miljoner doser förväntas finnas i det Gavi-finansierade globala lagret i år, jämfört med 38 miljoner 2023.

Beskedet innebär att UNICEF kan öka upphandlingen av vaccinerna med över 25 procent, skriver organisationen på X.

I mitten av februari 2024 rapporterade WHO att det globala nödlagret av vaccin mot kolera var tomt. Då förväntades en brist på över 50 miljoner doser under 2024

I dagsläget inrapporterar 23 länder utbrott av kolera, med den allvarligaste situationerna i Komorerna, Demokratiska republiken Kongo (DRK), Etiopien, Moçambique, Somalia, Zambia och Zimbabwe.

Euvichol-S (EuBiologics) är ett enklare och billigare vaccin jämfört med de tre redan godkända Shanchol (Sanofi), Euvichol, och Euvichol-plus (EUBiologics). 

– Det innehåller färre komponenter vilket gör det billigare att tillverka och går även att tillverka i större volymer. Detta gör att man kommer närmare det årliga behovet på 70 miljoner doser, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på Karolinska Institutet till Global Bar Magazine.

En fas 3 klinisk studie nyligen publicerad i The Lancet Global Health visade att Euvichol-S uppvisade non inferiority (det vill säga inte sämre) än Shanchol

– Med andra ord går det att använda Euvichol-S med samma resultat som de andra dyrare vilket ger ett bevis för att ett billigare och enklare vaccin kan användas med god effekt, fortsätter Matti Sällberg.

Tomas Nordberg

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.