Alla vinner på renare vatten!


Pojke tvättar händerna under rinnande rent vatten från kran
Skola på Madagaskar. Foto: David Isaksson.

– Allt hänger ihop! Bättre vatten påverkar nästan alla hållbarhetsmål – fler barn går i skolan, färre kvinnor dör i barnsäng, hälsoläget i stort förbättras, mindre tid går åt för att behöva hämta vatten, vilket minskar fattigdomen, det säger WaterAid Sveriges generalsekreterare Anna Nilsdotter.

WaterAid är en internationell biståndsorganisation som är verksam i 30 länder. Organisationen har arbetat på Madagaskar sedan år 2000. I samband med 2023 års Världens Barn-projekt besökte WaterAid Sveriges generalsekreterare Anna Nilsdotter Madagaskar, inslag från resan visades sedan i den tv-sända Världens Barn-galan.

Anna Nilsdotter, generalsekreterare på WaterAid.

– På Madagaskar har vi samarbete med flera andra aktörer. Vi har bland annat haft ett stort projekt med UNICEF där vi byggt vatten- och sanitetsinfrastruktur på skolor och vårdinrättningar. Tack vare detta har vi även kunnat genomföra lyckade hygienprojekt med finansiering från exempelvis Världens Barn. 

På Madagaskar lever 80 procent av befolkningen i extrem fattigdom. Över hälften saknar tillgång till rent vatten och 40 procent uträttar sina behov utomhus.

– Det är ett land med jättestora utmaningar där sju av tio sjukvårdsinrättningar saknar möjlighet för personalen att tvätta händerna. Allt detta leder till en ond cirkel med smutsigt vatten, dålig hälsa och ökad fattigdom, fortsätter Anna Nilsdotter.

Situationen har också försämrats på grund av klimatförändringarna. De senaste svåra cyklonerna har gjort att broar, hus och skolor spolats bort. Och även det leder till en försämrad hälsa:

–  Klimatförändringar slår hårt mot barn och deras hälsa. På de skolor jag besökte berättade rektorerna att efter varje cyklon så är barnen sjuka i en till två månader, eftersom översvämningar spolar bort dåligt byggda toaletter och leder till att bajsbakterier hamnar i dricksvattenbrunnar, något som gör att fler får kolera och diarrésjukdomar. Spridningen av malaria ökar också.

Det svenska biståndet har det senaste året fått ett allt starkare fokus på Ukraina och vårt närområde, samtidigt som stödet till flera av världens fattigaste länder nu försvinner. Vad innebär det för arbetet i ett land som Madagaskar?

– Det är svårt för alla som jobbar med långsiktig utveckling att nå ut när världen ser ut som den gör. Samtidigt börjar ändå fler förstå vilken påverkan klimatfrågan och extremvädret har. Men det krävs också en politisk vilja. Vi måste lägga mer pengar på klimatanpassning, motverka försämringarna och förändra samhället så att de inte drabbas lika hårt.

Vad kan man göra på just Madagaskar?
– Bygga klimatsäkert! Det vill säga när man bygger toaletter och vattensystem så måste tekniken vara bra och långsiktigt hållbar. Här krävs det ett samarbete mellan staten, civilsamhället och privata företag. Genom samarbete med lokala aktörer kan vi sprida nya metoder och stärka kompetensen lokalt.

David Isaksson

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.