Globala Torget: Femton seminarier du inte får missa


Globala Torget är tillbaka på Bokmässan i Göteborg. Efter pandemin är det första gången på tre år som Globala Torget är tillbaka. I år håller man ett hundratal samtal. Årets tema för de många samtalen är Real Crime, Sydafrika, Klimatet och Ukraina.

Torsdag 22 september
Ramy Essam, musiker och människorättsaktivist från Egypten. När demonstrationerna skedde på Tariqtorget under den arabiska våren 2011 sjöng demonstranternas hans sånger. Den nya regimen tog över, införde undantagstillstånd och häktade och torterade Ramy Essam. Han fortsätter kämpa för mänskliga rättigheter. Klockan 14:00

Författaren Taliah Pollack pratar med Olle Katz om boken Hebrons hemlighet, en bok om en omöjlig vänskap mellan två 11-åriga flickor. Najwa, en palestinsk flicka vars familj bott i Hebron träffar i smyg Or, som kommer från en bosättarfamilj. Det handlar om barnen som kanske sitter på lösningen till konflikten. Klockan 14:20

Pieter Ten Hoopen i samarbete med Sverige för UNHCR presenterar fotoprojektet Love Stories. Här skildras kärlekshistorier bland människor på flykt som tillsammans delar hoppet om en bättre framtid. Under våren 2022 reste Pieter till Polen för att dokumentera flyktingar från Ukraina. Klockan 16:20.

Torsdagen avslutas med sydafrikansk kultur och global solidaritet när den är som bäst. Några av Sydafrikas mest spännande samtida artister som stjärnpoeten Kolka Putuma och Sibusiso Innocent Zikode samtalar. Därefter sker en bokrelease av ”Legacy Project Book”, där hedersgäster från Sydafrika pratar om den tidigare ambassadören Lindiwe Mabuzas bok. Från 17:00.

Fredag 23 september
Åtalet mot Lundin – Sveriges största brottsutredning, klockan 16:30-17, Globala Torget Studion och på Facebook. I november 2021 åtalades Ian Lundin och Alex Schneiter för medhjälp till krigsbrott. En av de största brottsutredningarna någonsin har också kommit fram till att bolaget Lundin Energy ska krävas på 1,4 miljarder kronor för att de tjänat pengar på en olaglig verksamhet. Orsaken till åtalet är att Lundins oljeverksamhet i Sudan ledde till en konflikt där Sudans regering attackerade civilbefolkningen och det svenska bolaget samarbetade med regimen som begick brotten. Mellan 1997 och 2003 tvångsförflyttades 160 000 personer och 12 000 dödades. Unga flickor och kvinnor våldtogs, pojkar tvångsrekryterades. 2010 publicerades rapporten Unpaid Debt och sen dess har Pax Nederländerna fortsatt kräva rättvisa och gottgörelse för alla de som drabbades. Egbert Wesselink som skrev rapporten berättar om bakgrunden till att den togs fram och om det hopp lokalbefolkningen har för att få rättvisa. Språk: engelska

Sydafrikanska musikkollektivet Soundz of the South. Hur får man unga att hoppas när vardagen är fylld av arbetslöshet, korruption och fattigdom. ”Vi är ljudet av revolution, vi formades ur elden som är det afrikanska folkets kamp. Vår unika blandning av hiphop, afro och soul är mer än bara musik; det är ljudet av bojor som går sönder, det är ljudet av triumf över förtryck, det är ljudet av folket, det är ljudet från Syd.”, klockan 13:00.

Aravind Jayan debuterar med en berättelse om sex, skam och sociala medier i dagens Indien. Handlingen bygger på en berättelse där två universitetsstudenter fångas på film när de har sex utomhus. Någon lägger upp klippet, som snabbt blir viralt. Det som fascinerade Aravind Jayan och fick honom att skriva historien var att den fångade in ”allt brus på nätet [och] den otäckt sömlösa övergången från privat medborgare till strålkastarupplyst vara”. Klockan 13:20.

Den ukrainska journalisten Victoria Belim återvände 2014 till krigets Ukraina, på jakt efter en familjehemlighet som bevarats i generationer. Hur kommer det sig att onkel Nikodims mystiska försvinnande under 1930-talet fortfarande är höljt i dunkel? I boken ”Röda sirener” får vi följa Victoria på hennes resa på jakt efter svar kring Nikodims försvinnande. På vägen får vi också uppleva oförglömliga och färgstarka möten med det gästvänliga, humoristiska och jordnära ukrainska folket. Kl 15:00

Hoten mot demokrati i världen. Hur kan svenskt demokratibistånd verka för en positiv demokratiutveckling i världen? Hur kan Sverige agera i auktoritära länder? Med Mats Wingborg, Marin Lundstedt och Fredrik Westerholm. Klockan 14:20.

Ove Bring, professor emeritus i folkrätt går i sin nya bok igenom anfallskrigens argument. Historien är full av exempel på falska förevändningar och svepskäl som klassiska drag i det säkerhetspolitiska och diplomatiska spelet. Argument som Ryssland Vladimir Putin utnyttjade för att invadera Ukraina. Klockan 13:00.

Israel en apartheidstat – sant eller falskt? – en debatt mellan Vänskapsförbundet Sverige-Israel och Svenska Palestinakommittén

Human Rights Watch och Amnesty beskriver hur palestinska befolkningen lever under ockupation och militära lagar, och utsätts regelbundet för övergrepp. Även i Israel görs skillnad på judiska och palestinska medborgare.

Den israeliska regeringen och Israels vänner håller inte med och anser att anklagelsen är felaktig, och snarare är ett sätt att demonisera världens enda judiska stat. Klockan 16:20.

Lördag 24 september
Strutsdansen, en teaterföreställning som väcker tankar, känslor – och ett och annat skratt – kring vår tids största ödesfråga. På bokmässan visas ett utdrag ur föreställningen, som har premiär i december 2022.

Av och med: Maria Lindström, Petter Billengren och Joakim Sikberg.

Det sägs att strutsar stoppar huvudet i sanden för att de tror att de kan undvika faror på det viset. Det sägs också att människor inte kan förhålla sig till faror som ligger för långt bort. Det första påståendet är bara hittepå. Men det andra ligger det nog något i.
Strutsdansen frågar sig varför vi trots att vi vet vad vi bör göra ändå inte gör det. Men vi får också träffa människor som gör vad de kan för att bidra i kampen mot den globala uppvärmningen. Klockan 10:30-11:00

Greta Thunberg möter The Guardian-krönikören, TED-prataren och ”professionella bråkmakaren” George Monbiot för ett brinnande samtal om det akuta hotet mot mänsklighetens överlevnad. Hur ska vi vända det desperata läget? Med Greta & George på scen skärper vi tonen: nu är ingen tid att förlora. 17-18.

Söndag 25 september
På söndagsmorgonen samtalar Nadia Hashimim, den afghansk-amerikanska författaren, om succéboken Pärlan som sprängde sitt skal, historia, politik och Afghanistan idag. Nadia Hashimin talar också på Folkets Hus i Hammarkullen.

Maja Hagerman vrider och vänder på händelser och fenomen i historien och frågar sig om vi verkligen sett allt. Är det inte något vi glömt eller missat? I hennes bok ”Minnesbrunnen” belyser hon teman som glömska, spårtydning och minnets återkomst. Det kan handla om det medeltida helgonet S:t Botvid, om antropologen Gustaf Retzius märkliga resa på den finska landsbygden, om trädgårdsväxternas och fotografins historia och arvet efter arbetarrörelsen. Vårt sätt att minnas håller på att förändras. Klockan 12:40.

Precis innan Bokmässan stänger avslutar Jan Guillou traditionsenligt Globala Torgets scenprogram. När alla andra packar ner och tömmer sina fylls Globala Torgets scen med Guillou.

Varje dag från torsdag till söndag, mellan 12-12:20, presenterar Cecilia Uddén Globala Nyheter live på Globala Torgets stora scen tillsammans med intressanta gäster.

För er som inte kan åka till Göteborg så sänds seminarierna live på Facebook och kan också ses i efterhand på globalatorget.se

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.