Tchad: Kan försoning bana väg för demokrati?


En lokal koranskola i Tchad. Foto: Shutterstock.

En försoningsprocess mellan opposition och landets president öppnar vägen för nytt civilt styre i Tchad efter att en folkomröstning hållits om en ny konstitution. Kan Tchad därmed bli en förebild för andra tidigare franska kolonier i Västafrika?

Tchad, som befinner sig i en förlängd övergångsperiod till civilt styre, genomförde en folkomröstning om en ny konstitution den 17 december 2023. Fyra dagar efter att den nya konstitutionen antagits den 29 december utsåg övergångspresidenten Mahamat Itno Deby – genom ett dekret – ledaren för partiet Transformatörerna Succés Masra till att leda regeringen och förbereda val i oktober 2024.

I april 2021 dödades president Idriss Deby efter strider med rebellgrupper. Han ersattes av sin son Mahamat Itno Deby som ledare för ett militärråd som sedan dess styrt landet. Succés Masra är i sin tur hans mest tongivande motståndare och den som i oktober 2022 ledde de våldsamma protesterna mot beslutet om att förlängda övergångsperioden. Det uppges att mellan 70 och 300 personer sköts ihjäl av militär och polis (beroende på om siffrorna kommer från officiella myndigheter eller från oppositionen). Demonstrationer gällde också om övergångspresidenten skulle kunna ställa upp i kommande presidentval. 

Succés Masra tvingades i exil efter protesterna och kunde återvända i november 2023 efter ett avtal om försoning förhandlats fram i Kinshasa. Regeringen har lovat att garantera hans frihet att utöva politiska aktiviteter, mot att Succés Masra lovat fortsätta dialogen för en fredlig politiska lösning av landets problem. Succés Masra uppmanade i sin tur sina väljare att rösta ja i folkomröstningen om ny konstitution. 

Vill bli president

Reformatörernas ledare döljer samtidigt inte sin ambition att ställa upp i det kommande presidentvalet. Flera andra oppositionspartier har tagit avstånd från honom, liksom från övergångsregeringens beslut att ge amnesti till alla civila och militärer som vara inblandade i att slå ned protesterna under den ”svarta torsdagen”.

Utnämningen av Masra till ny premiärminister och den som kommer att leda landet fram till allmänna val i oktober 2024, var enligt många bedömare en överraskning. Enligt Remadji Hoinathy, forskare vid International security studies (ISS) i huvudstaden Ndjamena, kan accepterandet av posten vara ett sätt att kunna övervaka förberedelserna inför valen. Hur samarbetet med övergångspresidenten kommer att lyckas – menar Hoinathy – beror på om den nya regeringen är sammansatt av ministrar trogna premiärministern, eller om den domineras av ministrar närstående presidenten och hans gamla maktparti. Mycket kommer att bero på om Masra lyckas övertyga allmänna opinionen att han har en möjlighet att påverka regeringen inifrån. 

För övergångspresidenten Idriss Deby är det valet ett sätt att visa att övergångsregeringen menar allvar med sitt tal om att inkludera alla politiska krafter och bidra till försoning. Men för andra oppositionspartier förändras situationen inte särskilt mycket.

Demokratisk konstitution

Den nya konstitutionen som antagits skall vara den mest demokratiska, öppna och moderna i Tchads historia. Det är en enhetsstat med lokalt självstyre och oberoende lokalt valda församlingar. Presidentens mandat begränsas till två femårsperioder, ett oberoende organ organiserar valen, det finns inga restriktioner om nationalitet för kandidatens föräldrar. Presidenten fråntas också ordförandeskapet för det högsta juridiska ämbetet. 

Den stora frågan under Tchads hela historia har varit om landet skall vara en decentraliserad enhetsstat eller en federal stat, baserad på region, kultur, etnisk tillhörighet, ekonomi (olja, bomull finns i söder) där de sju provinserna i söder skulle bilda en oberoende enhet inom en delad suveränitet liknande den nigerianska modellen. Spänningar ligger latent under ytan, vilket märktes under de våldsamma demonstrationerna i oktober 2022. Nu fick förslaget om en decentraliserad enhetsstat majoritet i folkomröstningen. En enhetlig tchadisk identitet segrade över en splittrad patriotism med en etnisk grupp som dominerar de andra.

Genom att en ny konstitution antagits och ny premiärminister från oppositionen utsetts har stora steg tagits på vägen mot allmänna val och ett civilt styre som skulle accepteras av de flesta politiska grupper. Det är bara att hoppas att Tchad, som varit ett splittrat land med regelbundna rebelluppror under hela sin självständighet, skulle komma att bli ett gott lyckat exempel för andra fransktalande länder med övergångsregeringar (Guinea-Conakry, Mali, Burkina Faso, Niger, Gabon).

Hans Eriksson
Ekonom och statsvetare, har bland annat arbetat för EU och Afrikanska Utvecklingsbanken i Tchad.

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.