Tchad: Övergångsperioden till civilt styre förlängs


Flickor hämtar vatten, Tchad. Foto: Shutterstock.

Våldsamma demonstrationer mot att återgången till civilt styre skjutits upp har lett till över 50 döda i ökenlandet Tchad. Alltjämt styrs landet av Mahamat Deby, som tog över sedan hans far Idriss Déby Itno dödats i strid med rebeller.

Tchad är utöver Mali och Burkina Faso, ytterligare ett land i Sahelområdet i Västafrika som genomgår en svår nationell försoningsprocess och övergång till civilt styre. Dock är landet inte lika drabbat av expanderande jihadistattacker, trots närhet till Boko Harem i Nigeria, på samma sätt som de två andra länderna. Landet kännetecknas i stället av autoritärt styre med kronisk politisk instabilitet och ständiga rebellattacker mot centralregeringen som under många år letts av Idriss Deby Itno, en trogen militär allierad till Frankrike i kampen mot jihadister i de andra Sahelländerna.

I mitten av oktober 2022 dödades ett 50-tal personer och över 300 skadades, enligt premiärministern Saleh Kebzabo, vid demonstrationer i huvudstaden N’Djamena, som organiserades av den politiska oppositionen mot en förlängning med två år av övergångsperioden till civilt styre och möjlighet för tillförordnade presidenten general Mahamat Deby att väljas vid kommande presidentval.

Kabzebo fördömde vid en presskonferens organisatörerna av demonstrationen som ansvariga för våldsamheterna. Den nye premiärministern i övergångsregeringen förklarade att demonstranterna var beväpnade och utbildade i gerillakrig som ursäkt för att polisen sköt med riktiga kulor på demonstranterna. Han menade det var ett försök att ta makten med våld, och inte en fredlig protest. Kritiken riktades främst mot Succés Masra från partiet Transformatörerna, ett parti som inte accepterat att ingå i den nationella försoningsdialogen. Denne menar i stället att premiärministern helt ignorerat att civilt klädda säkerhetsagenter började skjuta mot fredliga demonstranter. Som en följd har Transformatörerna och en annan partikoalition Wakit Tama förbjudits verka under tre månader. En förundersökning skall inledas om händelserna för att ställa de ansvariga inför rätta.

Den Nationella inkluderande Försoningsdialogen med representanter från politiska partier och civilsamhället, som ägde rum från augusti till oktober, syftade till att komma med förslag på institutionella reformer och en ny konstitution. Två viktiga rebelledare Timan Erdimi och Mahamat Nouri som levt i åratal i exil beslöt att komma hem och deltaga i dialogen. Bland de mest uppmärksammade besluten var att övergångsperioden till civilt styre, som tidigare överenskommits till 18 månader med möjlighet till en förlängning, nu skulle förlängas med två år, samt att ledarna i övergångsregeringen skulle kunna ställa upp i kommande val. Beslutet fördömdes av internationella samfundet, EU, AU, Frankrike, USA. De två stora oppositionspartierna Transformatörerna och Wakit Tama kunde inte heller acceptera beslutet, utan kallade till demonstrationer på den sista dagen av den överenskomna 18-månaders övergångstiden, som proklamerats efter tidigare presidentens Idriss Debys Ito död i strid mot rebelluppror i april 2021. Partierna menar att beslutet förbereder för att makten kommer att gå i arv. Men Kabzebo insisterade på att den Nationella Försoningsdialogen varit oberoende och suverän att fatta beslut. 

Gamla politiker åter vid makten
På förslag av den Nationella Försoningsdialogen har Mahamat Deby installerats på nytt som president under den med två år förlängda övergångsperioden. Han utsåg Saleh Kebzabo till premiärminister. Denne är en gammal politisk räv, 75 år, journalist och historisk opponent som ställt upp fyra gånger i presidentval mot tidigare presidenten under 30 år Idriss Debys Ito, men också accepterat ministerposter, bland annat under vissa perioder som utrikesminister. Han var vice ordförande i organisationskommittén för den Nationella Dialogen och hans parti l’Union nationale pour le développement et le renouveau, UNDR, stödde tidigt den första övergångsregeringen i maj 2021.

Mitt under den politiska krisen har Tchad just också drabbats av den värsta naturkatastrofen i mannaminne med svåra översvämningar efter omfattande regn. Katastrofläge har utlysts sedan 18 av 23 provinser och flera än en million människor, har blivit strandsatta med förstörda bostäder, jordbruksmark och boskap.

Tchad går en oviss framtid till mötes med stor risk att den svåra nationella försoningsprocess som inleddes av militärrådet lett av Mahamat Deby, son till Idriss Déby Itno, som styrt landet i över 30 år, går i stå sedan löften om öppen inkluderande dialog inte verkar hållas då flera politiska partier och organisationer från civilsamhället inte accepterat viktiga beslut av den Nationella Försoningsdialogen.

Hans Eriksson

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.