Uganda: Kontroversiell bloggare dödad


Den kontroversielle videobloggaren Isma Olaxes – även känd som Jajja Iculi – sköts ihjäl utanför sitt hem i Ugandas huvudstad Kampala den 6 maj. Mordet är ytterligare ett tecken på den hårdnande situationen för regimkritiker i Uganda. Jajja Iculi bodde under tio år i Sverige. Nu planeras en minnesceremoni för honom.

Det var den 6 maj som Jajja Iculi sköts till döds i stadsdelen Kyanja i Ugandas huvudstad Kampala, medan han väntade på att porten till bostadsområdet skulle öppnas. Jajja Iculi var i sällskap med sin chaufför Mathias Wasswa som verkar ha klarat sig oskadd. Motivet till mordet är ännu inte känt, men det är ingen tvekan om att Jajja Iculi var en kontroversiell person. Bland annat så diskuterade han öppet det faktum att han själv inte kunde få barn.

Han hade också bytt politisk linje: från att stödja regimen till att bli en uttalad motståndare. Nyligen producerade Jajja Iculi – som också var ordförande för Uganda Bloggers association –  en video där han firade minister Charles Okello Engolas död och anklagade ministern för att inte ha tagit hand om sina anställda, inklusive sin skytt och livvakt, Wilson Sabiiti.

Iculi kritiserade Engola för att ha orsakat gripandet av ugandiska medborgare och hävdade att den UPDF-personal som på video fångades när de misshandlade ugandier var från Västafrika.

I videon pratar han om hur anställda bör behandlas av de som sitter i maktpositioner i Uganda. Han talar om att dessa högt uppsatta personerna måste börja behandla sina personliga anställda livvakter eller chaufförer med respekt och värdighet. 

– Trots att jag själv inte tjänar så mycket så tar jag väl hand om dem som arbetar för mig. Jag ser till exempel till att min chaufför och hans familj har det bra, säger han i klippet och fortsätter:

– Ministrar glömmer att de som är personligt anställda är också människor och förtjänar att behandlas på ett bättre sätt.

Enligt en källa har detta uttalande gått viralt i Uganda för att det var många som höll med Jajja Iculi då invånarna i Uganda anser att hur personal behandlas är ett stort problem i Uganda som de flesta känner igen sig i. Men regeringen håller inte med.

Mordet har också fått stor uppmärksamhet i exilkretsar. Författaren, feministen och bloggaren Stella Nyanzi som tidigare medverkat i Global Podd och som själv suttit fängslad (hon lever nu i exil) skriver på Facebook:

Om vi tystar oss själva kommer dessa översittare att vinna. Om vi censurerar oss själva så att vi alla sjunger en unison lovsång för förtryckarna av vårt folk, då kommer dessa mobbare att vinna. Vi måste fortsätta att tala våra olika sanningar lika högt och passionerat som aldrig förr. Vi måste vägra den tystnad som Jaja Iculis mördare vill införa i allt som rör Uganda. Vi måste hedra Jaja Iculi med mer yttrandefrihet, inte tystnad.

Hon publicerar också en poem som fått många reaktioner på sociala medier:

SIX BULLET HOLES

In return for his critical words,
He got six bullet holes in his body;
A bullet in his left eye,
A bullet in his nostril,
A bullet in his left shoulder,
A bullet in his chest,
A bullet in his left ventricle,
A bullet in his belly,
Six bullets tore Jaja Iculi’s body;
Rapid gunfire from a sub-machine gun.
Six bullets silenced the gray haired blogger.
Six bullets stuffed into Isma’s motor mouth.
Six bullets paid for his silence.
And the internet froze for a day…

Men alla är inte lika positiva till Jajja Iculis sätt att uttrycka sig. Under en parlamentarisk minnesstund som hölls för den avlidne minister Charles Okello Engola, uttryckte regeringen oro över att det finns en trend, där det blivit normaliserat att fira sina andra människors död.

– Det är omoraliskt och okulturellt att fira någons död på grund av att man har olika synsätt, säger Annet Among, talman i det ugandiska parlamentet.

Bodde i Norrtälje

Jajja Iculi bodde i Sverige i flera år och en av dem han lärde känna är Joseph Mbaziira som bor i Stockholm och som tidigare jobbat som radiopresantatör i Uganda. När han kom till Sverige under 2000-talet startade han 2008 en ugandisk interneteradiostation. År 2014 träffade han Jajja Iculi och insåg att han hade mycket kunskap inom olika områden. 

– Vi kunde diskutera sport, politik och hade intellektuella diskussioner. Jag frågade honom om han ville vara med på radiostationen, vilket han tackade ja till. Han  var då panelist i radioprogrammet och jag ställde frågor,  säger Joseph Mbaziira och fortsätter:

–  Vi pratade om alltifrån politik till livsstil. Redan då hade han sina egna idéer och kritiserade regeringen.

Josephe berättar att kort därefter skulle Jajja Iculi gå över till att göra videoblogg, efter han blivit introducerad av Raymond Wood Smith – även känd som Peng Peng – en av ungandas största oppositionella videobloggare.

En kille som man älskar eller hatar

Joseph Mbaziira berättar att Jajja Iculi hade en hjälpsam sida, han gjorde en del välgörenhet och var uppskattad av människor. Samtidigt fanns det också de som såg honom som en rebell. När han kom till Sverige hade han ett rykte om att vara en dålig och farlig individ i samhället.

– Han lurade väldigt många människor på fel sätt. Men det här är en kille som man älskar att hata och älskar att älska. Personligen skulle jag säga att han hade tre olika personligheter, menar Joseph Mbaziira.

Jajja Iculi bodde bland annat i Norrtälje, där han bodde i ett slitet hyreshus i Rånäs under flera år. Enligt Norrtelje Tidning hade han dömts för snatteri och under 2017 dömdes han också för misshandel på en Burger King-toalett i centrala Stockholm efter att en man hade stulit Jajja Iculis väska. Dokument från förvaltningsrätten avslöjar att han erhöll bistånd från socialtjänsten, bland annat för livsmedel för att undvika en akut nödsituation. När han sedan återvände till Uganda lämnade han efter sig skulder och obetalda räkningar. Enligt en av hans dåvarande grannar i Norrtälje var han ingen ‘’rolig granne att ha ’’, skriver Norrtelje Tidning.

Mbaziira lyfter upp att sättet Jajja Iculi blev dödad väcker många frågor och att det fortfarande finns det frågetecken bakom liknade mord, som till exempel det på Muhammad Kirumira, som ännu inte är löst.

– Det är inte första gången något sådant händer. Troligtvis kommer hans död också att sopas under mattan, säger Joseph Mbaziira.

Faith Anyango

Läs också

Lyssna också på

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.