Ugandas Ghetto Kids gör succé i brittiska Talang


Från video med Ghetto Kids.

Ugandas dansgrupp Ghetto Kids behövde bara dansa i mindre än två minuter innan de skickades vidare direkt till semifinal.
– Det har aldrig hänt förut, säger Simon Cowell, domare i den brittiska talangshowen.

Framträdandet av dansgruppen Ghetto Kids från Uganda på Britain’s Got Talent, har skapat en stor våg av uppmärksamhet på sociala medier. Gruppen fick en så kallad golden buzzer, vilket innebär att de skickades direkt till semifinal, redan innan framträdandet var slut. Något som aldrig tidigare hänt i tv-programmets historia.

– Normalt trycks golden buzzer på efter uppträdanden! Det var magiskt, säger domare Simon Cowell i talangshowen.

Ghetto Kids består av 30 föräldralösa barn som bor på ett barnhem grundat av 44-åriga Dauda Kavuma i Ugandas huvudstad Kampala. Dauda Kavuma har själv varit gatubarn och levt i slumområden i Uganda. Han skriver i sin blogg att när han tog examen som mattelärare år 2007 visste han att han var tvungen att göra mer än att bara undervisa i klassrummet. 

– Jag hade själv varit en gatupojke och var passionerad över att nå ut till de pojkar och flickor som var i liknande situationer. De behövde en god samarit, precis som jag hade haft en, skriver han i bloggen.

Dauda Kavuma berättar i den brittiska talangshowen att målet med Ghetto Kids är att stötta barnen i alla aspekter av deras tillvaro. Han vill göra detta genom att utnyttja kraften i musik, dans och teater för att skapa en ljusare framtid.

– Tidigare bodde jag på gatan, att vara en del av Ghetto Kids har gett mig fler möjligheter. Jag får mat, utbildning och kläder, säger en av barnen i dansgruppen i talangshowen.

Enligt organisationen Serving Orphans Worldwide står Uganda inför en föräldralöshetskris. Det finns uppskattningsvis 3,5 miljoner barn i Uganda som blivit föräldralösa på grund av antingen aids eller våld. Många av barnen lever i extrem fattigdom och som en följd av detta överges eller tvingas många barn att arbeta. Föräldralösa och övergivna barn riskerar att hamna i trafficking, barnarbete och misshandel. 

Ghetto Kids stora genombrott kom under 2014 när de gjorde en dansvideo till låten ”Sitya Loss” av Eddy Kenzo, en av de största artisterna i Uganda. Förra året fick de även möjligheten att uppträda på världsmästerskapet i fotboll i Qatar, efter att ha gjort ett roligt videoklipp i Kampalas slumområden där dansarna gjorde en imitation av världsmästerskapet.

Klippet på dansgruppens uppträdande har blivit viralt på olika sociala medier plattformar, bland annat Twitter.

Bobi Wine som är politiker, aktivist och sångare i Uganda och som vi skrivit om bland annat här, har gett barnen beröm och skriver bland annat att Ghetto Kids får ordet ”Ghetto” att låta som det bästa ordet i ordboken.

Faith Anyango

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.