Bobi Wine: Sluta ge bistånd till diktatorer!


Från inspelningen av Don't pay the opressor

Musikern och den tidigare presidentkandidaten Bobi Wine i Uganda fortsätter att gissla makten i sina sånger. Nu uppmanar han biståndsgivarna att sluta ge pengar till världens diktatorer – Don’t pay our oppressors!

Bobi Wines coronalåt Corona virus alert är en av de mest spelade i Afrika under pandemin. 2021 ställde Bobi Wine upp som presidentkandidat i valet i Uganda. Hans valkampanj utsattes för ständiga trakasserier och flera valarbetare och kandidater fängslades och mördades samtidigt som han själv vid flera tillfällen fängslades. Valresultatet har inte heller erkänts av oberoende observatörer och USA har infört sanktioner mot ledande politiker i Uganda.

I en aktuell låt siktar Bobi Wine in sig på de biståndsgivare som gör att totalitära makthavare som Museveni i Uganda kan hålla sig kvar vid makten. ”Don’t pay our oppressors” är skriven tillsammans med poeten Robin Auld och den sydafrikanske ekonomen Greg Mills, chef för The Brenthurst Foundation. Greg Mills är också aktuell med boken Expensive Poverty, som är en svidande vidräkning med biståndet till Afrika och hur det använts.

Sedan år 1990 har givarna spenderat närmare 1 000 dollar per person utslaget på alla människor i Afrika, oräknat de pengar som kommer från olika organisationer och från länder som står utanför det officiellt systemet för biståndet (OECD-DAC), som till exempel Kina. Trots detta har den genomsnittliga inkomsten för människor i Afrika söder om Sahara bara ökat med 350 dollar under motsvarande period, konstaterar Greg Mills i boken som bland annat diskuteras i ett seminarium (nedan):

 – Jag har jobbat med utvecklingen i Afrika i trettio år och det är enormt mycket pengar som spenderats på bistånd i Afrika under den perioden, men resultaten är så begränsade, och det är detta jag undersöker i boken, säger Greg Mills i en intervju med en sydafrikansk tv-kanal.

En orsak till misslyckandet, menar han, är att biståndet använts av strategiska skäl och att det i så hög utsträckning getts till icke-demokratiska länder med begränsad kapacitet att hantera pengarna.

– Det är uppenbart att givare ger pengar till  länder som rör sig i icke-demokratisk riktning men det gör det för att de har egna strategiska intressen av att göra det. Framför allt så blir det en krock mellan givarnas storslagna planer och realiteten i de länder som tar emot bistånd. Vi måste också se hur biståndet bättre kan kopplas till den politiska situationen i länderna och till den demokratiska utvecklingen, fortsätter Greg Mills.

Intervjuad av amerikanska journalister under valkampanjen i Uganda fick Bobi Wine frågan om vad USA borde göra för att hjälpa Uganda. Hans svar var: ”Vi behöver ingenting från er, det enda vi behöver är att ni slutar finansiera vår president och hans regim.”

– Vårt budskap i sången är enkelt. Biståndet ska gå till människorna i länderna och inte till att hjälpa despoter att klamra sig fast vid makten, säger Bobi Wine i en intervju.

Eller som han sjunger i sången:

‘Don’t pay the oppressor man

He is taking everything he can

We’ve got make our own plan

If you wanna help, you know how

If you wanna help, don’t empower his arms

If you wanna help, look at the population’

David Isaksson

En halv miljard från Sverige

Under 2021 gav Sverige drygt 539 miljoner kronor till Uganda varav 326 miljoner kronor gick genom FN-systemet och en stor del av dessa program sker just i samarbete med staten i Uganda.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.