USA inför sanktioner mot Uganda


Bobi Wines valkampanj attackeras. Foto från Facebook.

USA har infört visarestriktioner mot flera ledande personer inom den ugandiska regimen sedan de ”underminerat demokratin” i samband med det senaste presidentvalet där omfattande våld och valfusk förekom.

I ett uttalande förklarade USA:s utrikesminister Anthony Blinken att man inför visarestriktioner för de personer som man menar bidragit till att underminera den demokratiska processen i samband med valet den 14:e januari. USA:s utrikesdepartement skriver:

The Government of Uganda’s actions during the recent electoral process undermined democracy and respect for human rights. Today I am announcing visa restrictions on those believed to be responsible for, or complicit in, undermining the democratic process in Uganda, including during the country’s January 14 general elections and the campaign period that preceded it.

The Government of Uganda’s actions represent a continued downward trajectory for the country’s democracy and respect for human rights as recognized and protected by Uganda’s constitution. Opposition candidates were routinely harassed, arrested, and held illegally without charge. Ugandan security forces were responsible for the deaths and injuries of dozens of innocent bystanders and opposition supporters, as well as violence against journalists that occurred before, during, and after the elections. Civil society organizations and activists working to support electoral institutions and transparent electoral processes have been targeted with harassment, intimidation, arrest, deportation, and spurious legal charges and denial of bank account access. The government limited accreditation for international and local election observers and civil society, but those who were able to observe the process noted widespread irregularities before, during, and after the election, which have undermined its credibility. This electoral process was neither free nor fair. Nevertheless, we continue to urge all parties to renounce violence and respect freedoms of expression, assembly, and movement.

Svagare än Magnitsky-lagen
Beslutet nämner inte hur många och vilka personer som visarestriktionerna omfattar, men enligt medieuppgifter handlar det om ett dussintal personer. De restriktioner som införs är inte lika starka som de som utfärdas i enlighet med en så kallade Magnitsky-lagen som redan innebär sanktioner mot den tidigare polischefen Kale Kayihura för korruption och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Enligt det officiella resultatet fick den åldrande presidenten Museweni 58 procent av rösterna, ett resultat som ifrågasätts av de flesta bedömare. Samtidigt rapporterar medier om att människor från den ugandiska oppositionen försvunnit efter valet. En del har återfunnits vid liv med spår av tortyr, andra är fortfarande försvunna.

Oppositionsledaren Bobi Wine välkomnar USA:s beslut och skriver i ett uttalande att USA tydligt visar att det nyligen avslutade presidentvalet varken var fritt eller rättvist.

EU har ännu inte uttalat sig om det kan bli aktuellt med sanktioner.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.