ICC: Viktig dom mot före detta barnsoldat som själv begick övergrepp


Domarna i ICC meddelar det preliminära domslutet i domen mot Dominic Ongwen den 4/2 2021. Foto: ICC-CPI

I februari avkunnade Internationella Brottmålsdomstolen (International Criminal Court, ICC) i Haag en vägledande dom angående en person som själv först tvingades bli barnsoldat och sedan begick omfattande övergrepp. Den 6:e maj fastställdes straffet för Dominic Ongwen till 25 års fängelse.

Texten har uppdaterats 11.50 6/5 2021

Dominic Ongwen blev som barn rekryterad som soldat. Sedermera kom han att bli befälhavare för Siniabrigaden i Herrens motståndsarmé (Lord Resistance Army, LRA) i Uganda och ansvarig för att rekrytera barnsoldater. LRA utövade terror i norra delen av landet i över tjugo år innan de drog sig tillbaka till grannlandet Demokratiska Republiken Kongo. I februari avkunnade Internationella Brottmålsdomstolen ICC i Haag en vägledande dom. Fallet är nämligen det första som berör en påstådd förövare och offer för samma krigsbrott. Rättegången har pågått sedan den sjätte december 2016 och i februari förklarade rätten Ongwen skyldig till krigsförbrytelser.

Den 46-årige ex-rebelledaren stod inför rätta anklagad för 70 brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser men frikändes på några av åtalspunkterna och dömdes på 61 punkter. Brotten inkluderade mord, våldtäkt, tortyr, sexuellt slaveri och användandet av barnsoldater mellan juni 2002 och december 2005 i norra Uganda när han var brigadbefälhavare inom LRA. Anklagelserna härrör sig bland annat till en väpnad attack mot ett läger för internflyktingar i Uganda 2004. Det som gör detta juridiskt så speciellt är att Ongwen både var offer, eftersom han själv blev rekryterad som barnsoldat, och förövare, eftersom han begick omfattande övergrepp. Ongwen blev bortförd av LRA-milisen när han som nioåring promenerade till skolan i norra Uganda. År 2005 utfärdade ICC en arresteringsorder. Han kom att bli Joseph Konys, ledaren för milisen, närmaste man och amerikanska och afrikanska trupper sökte honom sedan 2011. År 2014 överlämnade han sig själv till rätten i Centralafrikanska Republiken. Ongwens advokater påstod att han befann sig i slaveri i LRA. Åklagarsidan hävdade att då han hade uppnått vuxen ålder vid tiden för brotten så är han juridiskt ansvarig för sina handlingar.

Beordrat mord
I den förhandling som föregick den prejudikatsbildande domen förklarade chefsdomaren Bertrand Schmitt förklarade att Ongwen var fullt ansvarig för sin medverkan i den fruktansvärda attacken då han var i tjugoårsåldern då attacken skedde. Attacken var en del av en brutal terrorkampanj mot civilbefolkningen i norra Uganda. Domen konstaterar att Ongwen har beordrat mord och bortföranden av civila, inklusive barn. Han döms för angrepp riktat mot civilbefolkning i fyra läger för internflyktingar liksom för en rad andra brott.

Ongwen är en av de fem personer ICC anser vara högst ansvariga för krigsbrotten i norra Uganda. Ongwen har själv åberopat att han fruktade för sitt liv, eftersom Joseph Kony vid flera tillfällen hade försökt mörda honom. Påföljden kommer att meddelas den sjätte maj. Ongwen riskerar 30 års fängelse eller en livstidsdom. Han kan också ådömas böter eller förverkande av vinsterna, egendomen och tillgångarna som härrör sig direkt eller indirekt till de begångna brotten.

Ongwenfallet har genererat mycket debatt bland experter och politiker om fred kontra rättvisa i konfliktområden som är i övergångsfasen till fred. ICC har fått utstå omfattande kritik för sitt beslut att åtala endast LRA-ledare och inte gerillaarmén NRA (National Revolutionary Army) som leddes av Ugandas nuvarande president Museveni och som 1986 besegrade den sittande presidenten i Uganda. I sin bedömning av strafflängden tog domstolen hänsyn till Ongwens särskilda bakgrund, mer specifikt det extrema lidande han utsattes för i sin barndom och det faktum att han kidnappades som barn, i sitt beslut att avstå från livstidsstraff. Istället ådömdes Ongwen 25 års fängelse som en gemensam påföljd för de 61 brotten han har befunnits skyldig till. En av domarna ville att en dom på 30 års fängelse skulle utdömas. Skadeståndsprocessen inleds omedelbart.

För domstolens resonemang rörande påföljden se: https://www.facebook.com/InternationalCriminalCourt/videos/462544601698539

Tomas Nordberg


GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.