Även ”de goda” måste tåla journalisternas frågor


KOMMENTAR. De senaste dagarna har några av våra artiklar, bland annat om biståndet till Ukraina, nått rekordmånga läsare. Det visar på ett stort engagemang – men också på att journalistiska granskningar behövs, också av de goda krafterna. Det skriver Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson.

Detta är en kommentar. De åsikter som framförs i artikeln är författarens egna.

Ukraina är Sverige i särklass största – och därmed viktigaste – biståndsland. Mer än var tionde biståndskrona från oss skattebetalare går dit. Och lägger man till det som svenska folket ger till stora och små insamlingar blir summan ännu större.

Vi har anledning att känna stolthet över Sveriges engagemang. Men inte minst därför är det också viktigt att följa upp och granska det som sker.

Därför måste också ”de goda” tåla journalisternas frågor.

I en serie artiklar har Global Bar Magazine granskat och beskrivit det svenska biståndet till Ukraina, men också vilka löner som svenska organisationer – och FN-systemet – betalar till sina biståndsarbetare.

Varför gör vi det? Jo, därför att bistånd är en förtroendebransch där transparens är oerhört viktigt. När Sverige nu satsar enorma summor på stödet till Ukraina blir det än viktigare att vi kan redovisa hur pengarna används. Att det sen inte alltid är enkelt att i detalj förklara var pengarna går, det vet vi också, men just därför behöver insamlare och givare vara tydliga: det räcker inte med klyschor om att ”vår hjälp når de som mest behöver den”. Det krävs mer än så.

I det läget där Ukraina befinner sig är myndigheter och etablerade organisationer centrala för att få ut stora volymer bistånd. Men det behövs också nya initiativ, människor och organisationer som tänker nytt och ruskar om. Det är i ljuset av detta vi ska se den kritik som mindre insamlare riktar mot de etablerade organisationerna.

Och det är därför vi ställer så många och ibland jobbiga frågor.

Biståndseffektivitet står på den nuvarande regeringens agenda. Precis som på alla föregående regeringars, ska man kanske tillägga. Ända sedan tsunamin 2004 som framför allt drabbade Indonesien (även om vi svenskar mest brydda oss om våra egna turister i Thailand) har samordning och effektivisering varit en central del av biståndsagendan.

Built Back Better hette det redan då för snart 20 år sedan. Och visst har framsteg nåtts. Biståndet har blivit effektivare, samordningen har ökat.

Nu står biståndsvärlden inför nya utmaningar när många miljarder dollar kanaliseras för att stödja Ukraina – samtidigt som biståndet minskar till världens fattigaste länder, länder från vilka miljoner fattiga kan tvingas fly.

Att enbart bry sig om Ukraina kan därför – också för Ukraina – visa sig förödande, konstaterade Erik Lysén från Act Svenska kyrkan i en krönika som många läst.

Om Ukraina nu får ta del av det svenska biståndets ymnighetshorn så är läget ett annat när det gäller Burma/Myanmar. Där har regeringen – utan några som helst analyser eller förstudier – med ett penndrag halverat stödet till de människor som med risk för sina liv kämpar för demokrati och frihet. Självklart är detta något vi har rapporterat om – och fortsätter att göra.

För oss är det lika viktigt att skriva om Burma som att göra det om Ukraina. Och på samma sätt som vi granskar biståndet granskar vi också svenska företags internationella affärer

Justice for Myanmar är en grupp grävande aktivister som med risk för livet får fram ny och viktig information om företags samarbete med juntan. Ett av dessa företag är AFRY, ett svenskt konsultföretag som har hög svansföring när det gäller miljö och hållbarhet.

För oss var det självklart att följa upp det Justice for Myanmar grävt fram. Och vi ställde frågor, till AFRY, till experter – och till vår biståndsminister som ju också är Sveriges utrikeshandelsminister och därmed också borde ha en hel del åsikter om svenska företag och deras agerande i världen (här väntar vi fortfarande på ett svar).

Det tog några veckor efter våra första frågor, men sedan kom beskedet: AFRY har ”självmant” valt att avbryta samarbetet med juntan i Myanmar, något vi rapporterade om här. Bra journalistik kan helt enkelt göra skillnad.

Vi på Global Bar Magazine fortsätter att publicera viktiga artiklar, också de kommande dagarna. Idag avslöjar vi att svenskt bistånd via Sida och från Ikea Foundation gått till aktörer som förespråkar dödsstraff för homosexuella i Uganda.

Nu är det långhelg i Sverige, men världen i övrigt står inte stilla. Risken är tyvärr stor att fler journalister, fler miljöaktivister, kommer att ha mördats från och med idag och fram den tredje maj, som faktiskt också är den internationella pressfrihetens dag.

Tack för att du läser oss! Och är du inte redan prenumerant, bli det genom att klicka här. Tipsa oss dessutom gärna om sånt vi borde följa genom att maila oss på info@globalbar.se

David Isaksson
Chefredaktör

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.