Efter kritiken: AFRY drar sig ur Burma


Regimens soldater. Foto: Shutterstock

Den svenska ingenjörsfirman AFRY har haft verksamhet i Burma sedan 2000. Men nu drar företaget sig ur efter hård press från civilsamhället och media. 

AFRY bildades 2019 genom en sammanslagning av svenska ÅF och finska Pöyry. Tidigare i år avslöjade Justice for Myanmar att företaget tjänat miljoner på sina affärer med juntan, något vi rapporterade om här och här. AFRY erbjuder rådgivning inom infrastruktur, industri och energi. På deras hemsida står det att de hjälper sina kunder att utvecklas inom hållbarhet och digitalisering, en av dessa kunder är militärjuntan i Myanmar. 

Enligt organisationen Justice for Myanmar, som tagit del av läckta dokument, har AFRY tjänat 4,68 miljoner dollar under perioden februari 2021 till september 2022 i två kontroversiella dammbyggen. 2,6 respektive 2,07 miljoner dollar som har betalats ut till ett av företagets konton på Nordea i Finland kan kopplas till projekten Upper Yeywa respektive Meddle Paunglaung.

I slutet av mars skrev AFRY till Global Bar Magazine att de hade för avsikt att se över verksamheten. Nu avslutar företaget alltså sin inblandning i vattenkraftsprojekt i Burma. Enligt AFRY är det resultatet av en förstärkt due diligence (tillbörlig aktsamhet) för mänskliga rättigheter. En annan delorsak är också den rapport som FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter släppte i slutet av mars 2023.

FN:s högkommissarie konstaterade i rapporten att situationen för de mänskliga rättigheterna har försämrats under det senaste året och att alla företag som är verksamma i landet bör stärka sina due diligence-undersökningar. 

Innan beslutet var AFRY engagerat i tre vattenkraftsprojekt i Burma, varav ett aktivt sådant. Som en konsekvens av den avslutar nu AFRY dessa projekt. Det står klart att de internationella sanktionerna liksom militärkuppen den första februari 2021 bidragit till företagets beslut att lämna landet. En annan faktor som har spelat roll är säkerheten för företagets anställda. 

Enligt AFRY har deras verksamhet inte bidragit till kränkningar av mänskliga rättigheter. Samtidigt skriver man att en omständighet som de tog hänsyn till i beslutet var huruvida de skulle kunna slutföra sitt engagemang, utan att vara medskyldiga eller ge direkt eller indirekt stöd till militären eller andra som kränker de mänskliga rättigheterna. Sedan militärkuppen har juntan dödat över 3 100 personer och godtyckligt arresterat över 20 000.

Kristina Jelmin, verksamhetschef på Svenska Burmakommittén, säger att det som har hänt visar att civilsamhällets och medias granskning har betydelse. Samtidigt är hon fortfarande djupt kritisk till företagets agerande:

– Det är anmärkningsvärt att de haft ett så pass avancerat konsultsamarbete med militärjuntan så här länge efter kuppen och inte agerar förrän nu. AFRY har varit med och designat vattenkraftprojekt och erhållit miljontals kronor för detta från militärjuntan, trots att det varit uppenbart ända sedan kuppen att situationen när det gäller mänskliga rättigheter drastiskt försämrats – något som fått andra internationella företag att dra sig ur långt tidigare, säger Kristina Jelmin.

Enligt pressmeddelandet drar sig AFRY ur under 2023. Svenska Burmakommittén skulle gärna se att de omedelbart avslutar samarbetet. Hon menar också att AFRY måste offentliggör sina konsekvensanalyser och dra sig ur på ett ansvarsfullt sätt i samråd med lokala berörda civilsamhällesorganisationer och i enlighet med de regelverk som både OECD och FN tagit fram för hållbart företagande.

– Eventuella skador som kan ha uppkommit på människor och miljö måste ersättas i samråd med berörda civilsamhällesgrupper, fortsätter Kristina Jelmin.

Tomas Nordberg

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.