40 miljarder dollar till ökad jämställdhet


Anställda på UN Women. Foto: UN Women/Kennedy Okoth

Under den första dagen av Generation Equality Forum i Paris lovade stora biståndsgivare att investera 40 miljarder dollar för ökad jämställdhet.

Forumet beräknas dra till sig 40 miljarder dollar i nya investeringar, vilket är den hittills största resurstillförseln till kampen för jämställdhet. Statschefer från Frankrike, Kenya och Mexiko delade scenen med FN:s generalsekreterare och USA:s vicepresident, Nobelpristagaren Nadia Murad och den tunisiska feministen Aya Chebbi.

Frankrike, USA, Kenya, Argentina, Georgien, Finland, Kanada, Tyskland, Sydafrika, EU samt internationella organisationer och näringslivet lovade bland annat att investera nämnda 40 miljarder dollar, inklusive 17 miljarder från regeringar och 2,1 miljarder dollar från Bill och Melinda Gates-stiftelsen. Två nya samarbetsformer lanserade också:  ”Global Alliance on Care” och ”Alliance to Fund Sustainable Feminist Movements”. 

– Tillsammans kommer vi att revitalisera Pekingagendan, säger UN Womens chef Mlambo-Ngcuka i ett pressmeddelande.

”The Generation Equality Forum” i Paris pågår 30/6-2/7 och är det första riktigt stora toppmötet kring jämställdhetsfrågor på många år. En ”Global Acceleration Plan for Gender Equality” lanserades UNW – GAP Report – EN.pdf (generationequality.org) och en ”Compact on Women, Peace and Security and Humanitarian Action” med målet att öka takten i jämställdhetsarbetet de kommande fem åren och hantera de ökande utmaningarna som coronapandemin innebär för kvinnors rättigheter. 

Över 40 000 personer förväntas deltaga virtuellt i forumet. Några av talarna är Rwandas president Paul Kagame, Melinda French Gates och skådespelerskan och ”UN Women Goodwill Ambassador” Anne Hathaway.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.