Matilda Ernkrans: Vi behöver ett smart och solidariskt bistånd – inte nedskärningar!


Biståndsminister Matilda Ernkrans. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

DEBATT. Krig och konflikter tillsammans med klimatförändringens effekter är det som driver ökade humanitära behov i världen. Kvinnor och barn drabbas hårdast, skriver biståndsminister Matilda Ernkrans i en debattartikel. 

Det är solidariskt och generöst och dessutom är det ekonomiskt smart att förhindra och hantera effekterna av klimatförändringar och krig. Att också arbeta för fred, demokrati, rättvishet och starka mänskliga rättigheter och hantera grundorsaker till att människor tvingas fly bygger en bättre värld, starkare samhällen och människor. Det är också bra för Sverige.  

Därför ska biståndspolitiken utvecklas. Människor ska få förutsättningar att ta sig ur fattigdom, förbättra sina levnadsvillkor, leva i trygghet och ha makt och inflytande över sina egna liv. Svenskt bistånd ska tydligare hantera grundorsaker till att människor tvingas på flykt. Vi ska dubblera klimatbiståndet. Fattiga människors perspektiv ska vara i centrum. Vi ska fortsätta arbeta för kvinnor och flickors rättigheter, representation och resurser, världen över. Säkra aborter vara en rättighet för kvinnor i hela världen. Här har vi långt kvar. 

Den internationella solidariteten är och har varit ett åtagande, en plikt och ett engagemang sedan arbetarrörelsens uppkomst och kommer fortsatt vara det i framtiden. Det var vi som tog initiativ till att Sverige ger 1 % av sitt välstånd i bistånd till andra länder. Det är också något som vi står fast vid. En procent av Sveriges ekonomiska välmående ska gå till bistånd.  

Det nya säkerhetspolitiska läget och Sveriges stundande inträde i Nato ändrar mycket, men inte vårt engagemang för fred, en mer rättvis värld, jämställdhet och demokrati, och mot klimatförändringar, krig och konflikter. I en tid av ökad osäkerhet är det viktigare än någonsin att Sverige fortsätter leda arbetet för en tryggare och säkrare värld. När Sverige nu går till val är vi Socialdemokrater tydliga: vi ska fortsätta utveckla svenskt bistånd. 

Moderaterna och Sverigedemokraterna är överens om det motsatta. De ska permanent skära ned biståndet. Minst 20 miljarder ska bort – och ut ur budgeten för bistånd. Bort från den internationella solidariteten. För att aldrig mer återkomma.  

Sverigedemokraterna förespråkar en halvering av biståndet, en sänkning från dagens 1 % av till 0,5 %. av BNI. Moderaterna föreslår att Sverige ska gå ner till 0,7 procent av BNI. Så frågan är var gränsen går? Vad ska kapas bort av de viktiga insatser vi gör i biståndet?

Att dra ner Sveriges biståndsnivå permanent innebär att avbryta och lägga ner arbete med demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet, miljö och klimat – det riskerar att skapa grogrund för fler krig, kriser och katastrofer.  Valet om några veckor handlar om många frågor, och fokus under valrörelsen hamnar på inrikespolitiken. Det är logiskt, men det innebär också att en del viktiga frågor – som hur vi ska förhålla oss till vår omvärld och hur vi kan göra den tryggare och bättre hamnar i skymundan. Men här finns stora skiljelinjer – internationell solidaritet står mot kraftiga nedskärningar. 

Matilda Ernkrans,
Biståndsminister

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.