Sänkt brittiskt bistånd kan leda till tusental döda i tropiska sjukdomar


Några av sjukdomarna. läs mer om vilka de är hos CNTD.

Storbritanniens beslut att avsluta biståndet till program för det som kallas försumbara tropiska sjukdomar (Neglected Tropical Diseases, NTDs) som den fruktade guineamasken kan leda till tusentals dödsfall världen över. Den varningen kommer från Världshälsoorganisationen WHO.

Beslutet innebär bland annat att britterna i förtid avslutar biståndet till organisationen Accelerating the Sustainable Control and Elimination of Neglected Tropical Diseases (ASCEND) som skulle ha pågått till åtminstone mars 2022. I ett brev till brittiska parlamentsledamöter redogör WHO för konsekvenserna av beslutet.

Nedskärningarna kan bland annat leda till ytterligare 20 000-30 000 döda i infektionssjukdomen visceral leishmaniasis som orsakas av bett från sandflugor, skriver WHO. Medicin som sedan tidigare donerats kan också tvingas förstöras om det inte längre finns personal som kan distribuera den, konstaterar WHO vidare. Risken finns också att arbetet med att utrota den obehagliga guineamasken inte lyckas, ett arbete som så här långt varit framgångsrikt, vilket vi rapporterat om här.

Läs mer om sjukdomarna här.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.