Sänkt brittiskt bistånd kan leda till tusental döda i tropiska sjukdomar


Några av sjukdomarna. läs mer om vilka de är hos CNTD.

Storbritanniens beslut att avsluta biståndet till program för det som kallas försumbara tropiska sjukdomar (Neglected Tropical Diseases, NTDs) som den fruktade guineamasken kan leda till tusentals dödsfall världen över. Den varningen kommer från Världshälsoorganisationen WHO.

Beslutet innebär bland annat att britterna i förtid avslutar biståndet till organisationen Accelerating the Sustainable Control and Elimination of Neglected Tropical Diseases (ASCEND) som skulle ha pågått till åtminstone mars 2022. I ett brev till brittiska parlamentsledamöter redogör WHO för konsekvenserna av beslutet.

Nedskärningarna kan bland annat leda till ytterligare 20 000-30 000 döda i infektionssjukdomen visceral leishmaniasis som orsakas av bett från sandflugor, skriver WHO. Medicin som sedan tidigare donerats kan också tvingas förstöras om det inte längre finns personal som kan distribuera den, konstaterar WHO vidare. Risken finns också att arbetet med att utrota den obehagliga guineamasken inte lyckas, ett arbete som så här långt varit framgångsrikt, vilket vi rapporterat om här.

Läs mer om sjukdomarna här.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.