Slutreplik: Välkommet besked från Sida


Martin Uggla, Östgruppen

Sidas svar på mina artiklar visar att man har förstått det problem som jag uppmärksammat och att man nu också är beredd att åtgärda det. Det leder förhoppningsvis till en lösning som även i framtiden möjliggör en bred och öppen debatt om biståndet, utan att deltagarna i denna debatt på förhand tvingas inta en viss ståndpunkt för att få vara med. Det skriver Martin Uggla på Östgruppen i ett avslutande inlägg i debatten om ForumCIV.

Jämte detta positiva besked framstår dock såväl ForumCIV:s som Sidas inställning till ingångna avtal som bekymmersam. I det här fallet handlar det alltså om ett åtagande som ForumCIV gjort och som gäller fram till och med december 2022.

Sida skriver överslätande i sitt svar att den nu gällande ordningen inte finns inskriven i avtalet med ForumCIV ”utan endast omnämns i Sidas riktlinjer för strategiska partnerorganisationer i en bilaga till avtalet”.

Men det står faktiskt uttryckligen att denna bilaga utgör del av avtalet, vilket för övrigt är normal praxis i dylika sammanhang. Som ett extra förtydligande tas dessutom nämnda bilaga upp en extra gång i avtalets särskilda villkor med en formulering om att ForumCIV accepterar den ”som avtalsinnehåll”. Tydligare än så kan det knappast bli. Och av tunga biståndsaktörer som Sida och ForumCIV är det högst rimligt att förutsätta en god förståelse för vad ett avtal är och hur ett sådant fungerar. 

Viktigast är likväl principfrågan. Statlig myndighetsutövning får inte göras beroende av enskilda aktörers politiska uppfattning, Därför är Sidas löfte om att skapa ett alternativ så att organisationer ska kunna söka statliga medel utan att påtvingas medlemskap i en idéburen organisation som ForumCIV lika nödvändigt som välkommet.

Martin Uggla
Ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter

Läs tidigare inlägg här:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.