Debattsvar: ForumCiv är ingen myndighet


Victoria Enström Lindskog, ordförande ForumCIV

Organisationer riskerar att tvingas in i ForumCiv för att kunna få bidrag från Sida, skrev Martin Uggla på Östgruppen i en debattartikel. Nu svarar ForumCiv:s ordförande Victoria Enström Lindskog. Vi är ingen myndighet, skriver hon.

ForumCiv stöttar varje år organisationer och gräsrotsrörelser världen över som står upp för demokrati och mänskliga rättigheter. Det råder en missuppfattning om att ForumCiv gör detta på uppdrag av Sida eller att detta skulle vara någon form av myndighetsutövning. Detta stämmer inte. ForumCiv är Sveriges största plattform för civilsamhället – ingen myndighet.

Precis som alla andra strategiska partnerorganisationer så söker vi våra pengar av Sida. Detta gör vi för att vi tror på människors enorma handlingskraft att kunna förändra samhället när de går samman. Rätten att organisera sig för vad man tror på är en grundbult för att kunna skapa demokrati och hållbar utveckling. Särskilt när vi gör det tillsammans. Vi stöttar därför över hundra organisationer varje år. Vissa är stora men de flesta mindre. Att vi står upp för gräsrotsrörelser ökar demokratin och breddar debatten – inte det motsatta. 

Människor som organiserar sig kan flytta berg
ForumCiv har tre kärnområden i vår opinionsbildning. Dessa bestäms av våra 146 medlemsorganisationer varav alla på något vis arbetar med demokrati, hållbar utveckling och mänskliga rättigheter. 

  • ForumCiv arbetar med att försvara civilsamhällets handlingsutrymme i Sverige och ute i världen.
  • Vi arbetar också för att stoppa urholkningen av biståndet och att Sveriges biståndsmedel ska användas till fattigdomsbekämpning, stärka demokratin och minskad ojämlikhet.
  • Vi arbetar för att stärka civilsamhällets roll i genomförandet och uppföljningen av Agenda 2030 och de globala målen. Civilsamhällets inkludering är en förutsättning om vi någonsin ska kunna uppnå de globala målen vid 2030. 

I grunden handlar det om ett starkt, brett och demokratiskt civilsamhälle som katalysator för positiv förändring. Att vi kräver medlemskap för att stärka detta arbete är inget konstigt. Har man svårt att skriva under det som organisation – då får man söka pengar någon annanstans. Det är ingen rättighet att få bidrag av ForumCiv. 

Utan civilsamhället så tystnar demokratin. Desto fler vi är desto högre hörs våra röster och desto svårare är det för auktoritära krafter att trycka tillbaka oss. Nu mer än någonsin behövs röster som står upp för demokrati och alla människors frihet. Vi önskar därför att alla krafter inom civilsamhället som delar våra ideal ansluter sig till ForumCiv. 

Varmt välkomna!

Victoria Enström Lindskog 
Ordförande ForumCiv

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.