Ett globalt skitår?


Nej, det verkar inte som om någon gillar 2020, men frågan är om det ändå inte är ett av de intressantaste åren i mänsklighetens moderna historia: vi sattes på prov på ett sätt som vi inte förväntade oss, bräckligheten i de västerländska systemen avslöjades obarmhärtigt, samtidigt som många länder i Afrika och Sydostasien – åtminstone så här långt – klarade sig riktigt bra.

För min del innebar 2020 ett tvärstopp för reseuppdrag ute i världen och för möjligheten att genomföra de roliga och stimulerande Global Bar-samtal som regelbundet ägt rum under mer än 20 år. Men det innebar också nya möjligheter. Vi gjorde om samtalsarenan Global Bar till Global Bar Magazine. Sedan dess har vi dagligen producerat och publicerat nyheter, granskningar, debattartiklar och analyser. Vår granskning av (bristen på) mångfald i biståndsbranschen har skakat om och tvingat organisationer till nytänkande, vårt avslöjande av hur 30 procent av det svenska biståndet gick till staten i Belarus fick Sveriges nu avgångna biståndsminister Peter Eriksson att stoppa samarbetet med Lukasjenkas statsapparat. Annat har kanske inte haft lika stora, synliga genomslag, men har ändå haft stor påverkan på det offentliga samtalet och bidragit till ökad kunskap och till att fler röster kunnat göra sig hörda.

När Global Bar Magazine startade var det utifrån tanken att förmedla en annan bild av världen, av länder, människor och händelser som normalt inte syns eller märks: röster från Gaza, Honduras, Zambia och många andra platser har fått en plats i samtalen och hjälpt oss förstå hur komplex världen faktiskt är.

Jag vill tacka alla som på olika sätt bidragit med texter och som blivit intervjuade, eller varit med oss i Global Podd. Det är mycket tack vare er som vi lyckats skapa en så fantastisk bredd. Och jag vill tacka alla er som läser och lyssnar på oss, som kommer med tips och idéer kring vad vi ska bevaka och ta upp.

På Global Bar Magazine och i Global Podd lovar vi att fortsätta skildra det som inte får plats i vanliga medier, ge nya ingångar och infallsvinklar, granska men också roa och berätta om det positiva som faktiskt äger rum. Och inte minst – ge en bred bild av en värld som inte låter sig sorteras in i färdigskapade, svart-vita fack. 

Stort tack för att du läser och följer oss. Hej 2021 – nu kör vi!

David Isaksson
Chefredaktör
Global Bar Magazine

P.S Missa inte avsnitt 44 Global Podd där Agneta Carleson, Peter Bolme, Ylva Bergman och jag pratar om vad som hänt i flera av de länder vi följer. 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.