Brasilien lovar stoppa bränder i Amazonas


Amazonas brinner. Foto: Shutterstock

Efter ett möte den 9e juli där internationella investerare hotat med bojkott har Brasiliens vice president Hamilton Mourão nu lovat ett stopp på avverkningen av regnskog i Amazonas under åtminstone 120 dagar.

– Att regeringen tog detta initiativ för att träffa investerare är ett positivt tecken, säger Katarina Hammar, chef inom hållbara investeringar på Nordea.

Det var för en dryg månad sedan som ett antal storinvesterare, under ledning av norska Storbrand, skrev ett brev till Brasiliens regering där man krävde stopp på de skogsbränder som används för att röja mark i Amazonas. Tillsammans hanterar investerarna närmare fyra tusen miljarder(!) dollar i investeringskapital. Brevet ledde fram till ett möte där en grupp investerare deltog tillsammans med Hamilton Mourão och flera ministrar ur Bolsonaros regering.

För ett år sedan var nyhetsrapporteringen omfattande om bränderna i framför allt Brasilien och Bolivia där de styrande utsattes för hård kritik. Enligt statistik från brasilianska myndigheter har skogsavverkningen ökat med 34 procent under de första fem månaderna 2020 och detta efter en rekordhög ökning under 2019.  

Brasiliens president har hittills avfärdat alla försök till skydd av regnskogen som ”kolonialism”, men nu har landet alltså svängt. Vid en presskonferens efter mötet konstaterade vicepresident Hamilton Mourão att investerarna nu förväntar sig att Brasilien presenterar konkreta förbättringar i arbetet med att skydda regnskogen.

– Det är uppenbart att de vill se konkreta resultatet som bidrar till att avverkningarna minskas, säger vicepresidenten till tidningen Folha de Sao Paulo.

En av de investerare som var med vid mötet var Katarina Hammar som är chef för hållbara investeringar på Nordea.

Är ni nöjda med resultatet av mötet?

– Att regeringen tog detta initiativ för att träffa investerare är ett positivt tecken. Det gäller även 120-dagarsförbudet mot skogsbränder som nu antagits, och som det nu gäller att säkerställa att det faktiskt respekteras. Vicepresidenten och olika ministrar kommenterade även behovet av att bekämpa avskogning och betonade det flera gånger.

Hur kommer ni att följa upp mötet  – och vad gör ni om Brasilien inte fullföljer sina åtaganden?

– Det kommer nu bli vidare tekniska möten med olika intressenter. När det gäller våra investeringar måste alla dessa uppfylla de minimi-ESG-kriterier (miljö, social hållbarhet och ägarstyrning) som vi tillämpar. Om bolag inte lever upp till dessa kriterier bedöms risken vara för hög och vi gör inga investeringar eller väljer att sälja.

Guldstjärna till investerarna

I maj visade Fair Finance Guide i en rapport hur samtliga svenska storbanker har investeringar i bolag som bidrar till avskogning och övergrepp i Amazonas. 

Sammantaget investerar de sju största svenska bankerna och fem av AP-fonderna 3,5 miljarder kronor i fem bolag som kopplas till skövlingen av Amazonas. 

Av de svenska bankerna har Nordea investerat nästan 1,5 miljarder i flera av dessa bolag, Sjunde AP-fonden (icke vals-fonden) 767 miljoner och SEB 245 miljoner. 

Då var kritiken mot investeringarna omfattande. Denna gång öser Jakob König på Fair Finance Guide istället beröm över investerarna:

 – Jag tror faktiskt aldrig att jag tidigare hört talas om denna typ av uppmaning, riktad direkt mot ett land. 

Du menar att de får guldstjärna?

– Ja, absolut! Jag tycker att det är utmärkt att investerarna söker andra vägar att påverka företagen, de är ju själva delägare i de bolag som driver på för avskogning. Det här visar hur viktigt det är med politiska påtryckningar för att nå fram, ändå är det unikt med denna typ  av riktade uppmaningar mot enskilda länder. Så borde investerare göra mycket oftare, men tyvärr tror jag att det krävs en stor medial uppmärksamhet för att investerar ska våga ta de steg som krävs för att verkligen kunna påverka, menar Jakob König.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.