Spiralen snurrar allt fortare


Minneapolis. Foto: MUNSHOTS / Shutterstock.com

Det känns som om den globala spiralen nu snurrar allt fortare samtidigt som allt fler konflikter kommer i dagen. Kanske är covid-19 mest av allt en utlösande faktor, en katalysator nu när väldigt mycket ser ut att hända samtidigt – på väldigt kort tid? Faktum är att ingen av oss med säkerhet vet vad som kommer att hända härnäst.

Många länder som valt att stänga in sina medborgare på det sätt som skett i USA ser nu vilken explosiv kraft som uppstår när människor känner att de fått nog – och ger sig ut och protesterar mot polisens övervåld mot framför allt svarta. Bilden av polismannen som tillsynes oberört – som något han gör lite då och då – trycker sitt knä mot George Floyds hals är outhärdligt. Men nödvändig att se. I New York har borgmästaren Bill de Blasio samtidigt inga problem att försvara de poliser som körde rakt in i en grupp demonstranter.

Vilket blir nästa land att explodera i protest mot maktens övervåld?

Döden – och ondskan – var också temat för senaste avsnittet av Global Podd där vi pratade med två personer som verkligen upplevt – och upplever – så många vedervärdiga händelser på nära håll: Lucky David Wilson från Uganda och Nuri Kino från Sverige med rötter i Mellanöstern.

Att medier är under ett våldsamt tryck visar inte minst hur journalister som bevakar utvecklingen i Minneapolis utsattes för direkt beskjutning med gummikulor. Var det bara otur – eller har år av hat mot ”mainstream media” gjort att journalister nu är ”legitima” måltavlor också i USA?

Intressant är samtidigt att de båda nätgiganterna Facebook och Twitter nu börjar ta något som kan ses som åtminstone ett embryo till publicistiskt ansvar, och ett erkännande av att de är publicister och inte enbart distributörer. Vi skrev tidigare om att Facebook tillsatt en granskningsnämnd, nu väntar vi med spänning för att se vilken är näste, ljugande, våldsbejakande världsledare som kommer att förses med en konsumentupplysande text. Det finns många lämpliga kandidater.

Trots att huvuddelen av världens befolkning fortfarande är fast i någon form av lock-down kommer det få skildringar från hur människor gör för att överleva i vardagen i länder långt där ute i periferin. Därför är vi glada över att vi kunde publicera Kristna Bomans artikel om hur kvinnor i den fattiga Quiche-provinsen i Guatemala lyckats rädda sina småföretag trots pandemin.

Nu börjar snart en ny vecka – en vecka som säkert inte heller den kommer att likna något vi tidigare upplevt.

David Isaksson

Grundare av Global Reporting och initiativtagare till Global Bar.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.