Två veckor – och en evighet!


Det är när detta skrivs bara drygt två veckor sedan vi drog igång Global Bar som webbtidning och som podd. Ändå känns det som om en evighet passerat. Pandemin (man behöver nu inte längre sätta prefixet ”corona-”, alla vet ju ändå vad som menas) har totalt kommit att dominera våra samtal, lokala liksom globala.  

Effekterna, liksom till slut insikten att detta kanske inte är något övergående, utkristalliserat sig allt mer. För mig slog det ned med ny kraft idag då jag insåg att det kanske inte skulle kunna gå att resa alls – ingenting! – under resten av 2020.

Covid-19 är unikt eftersom hela världen drabbas, och alla grupper i samhället. För första gången i världshistorien, vågar jag hävda, så har vi något gemensamt att prata om, oavsett om vi bor i ett fattigt område i Nairobi, i en småstad i Tyskland eller i New York. Vi är globala, på gott och ont, något som spridningen med all tydlighet visat. Jag tror också att vi alla lärt oss något, om oss själva – om våra liv. Och inte minst, om att uppskatta det lilla, det som vi faktiskt har.

Vi drog igång Global Bar som tidning och podd, utan några tydliga planer eller ekonomiska resurser, just därför att vi kände att det var viktigt att berätta om det som händer nu i ett läge då vi inte längre kan genomföra den typ av samtal och diskussioner som vi ordnat under mer än tjugo år. 

Gensvaret har varit över förväntan. Lyssnare, läsare och skribenter som vill bidra strömmar till. Vi fyller utan tvekan ett tomrum, och det känns förstås väldigt roligt, särskilt som vi i dagsläget gör detta helt utan bidrag eller annan extern finansiering.

Och precis som jag skrev i min allra första text för två veckor sedan så står världen inte stilla bara för att vi inte kan resa eller träffas. Tvärtom så behöver samtalet om de globala frågorna fortsätta – och fördjupas.

Stort tack till alla er som läser och lyssnar. Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev, dela våra texter, lyssna på Global Podd.

Nu kör vi på – för fullt!

David Isaksson

Grundare till Global Reporting och initiativtagare till Global Bar. 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.