Vilket engagemang för Biståndsdebattens mäktigaste!


Sedan vi för några dagar sedan publicerade listan över de som nominerats till Biståndsdebattens mäktigaste har rösterna vällt in med en takt av flera hundra om dagen. Fantastiskt roligt, tycker vi! Röstningen stänger den 6e maj och fram till dess kommer vi att publicera motiveringar till varför personerna blivit nominerade.

Det finns så klart också kritiska röster. Ni borde istället uppmärksamma de organisationer som uträttar viktiga saker, skriver en person. Jag kan delvis hålla med, men bara delvis, eftersom de flesta som nominerats har blivit det i egenskap av att de leder en organisation (eller en myndighet). Och självklart har de inte gjort allt själva ett engagerat team finns i de flesta fall bakom den som syns utåt.

Men sen finns det också privatpersoner som åstadkommit enormt mycket, och då tänker jag inte enbart på Greta (som numera enbart blivit förnamnet med oss alla). Vill du läsa mer om vad Greta åstadkommit på mindre än tre år rekommenderar jag denna artikel som vi nyligen publicerade.

I alla händelser är det kul med vänskapliga tävlingar av det här slaget, inte minst därför att de hjälper till att lyfta viktiga frågor.

Ett makabert jubileum
I helgen som gick firades återigen ett makabert jubileum: årsdagen av folkmordet 1915 på Armenier, syrianer och andra i det dåvarande ottomanska väldet. Nuri Kino har i flera artiklar berättat om hjälparbetet som organisationen A Demand For Action bedriver för människor som flytt undan terrorsekten ISIS, men också om den fängslade prästen Fader Aho vars fall för några veckor sedan togs upp i riksdagen. 

På lördagen översvämmades media av glädjebesked när USAs president Biden erkände det som hände 1915 ett folkmord. Sverige har ännu inte valt att göra det, varför undrar många. Vahagn Avedian, sakkunnig på Armeniska riksförbundet i Sverige, påminner i en Facebookpost att svenska UD redan 1915 fick den information man behövde. En kopia på handlingen finns här:

Globaliseringsdebatten tar fart igen!
Ett annat – och kanske roligare –  jubileum inträffar också i år. Det är nämligen precis tjugo år sedan Johan Norberg och America Vera-Zavala debatterade globaliseringen inför fullsatta arenor. Resultatet då blev boken Global rättvisa är möjlig. Vad tycker de idag? Vi sammanförde Johan och America till ett spännande samtal som du kan höra i senaste avsnittet av Global Podd.

2020 avslöjade vi att en tredjedel av det svenska biståndet till Belarus går till staten i landet. Uppgifterna ledde till att detta bistånd stoppades. Nu ska en ny strategi skrivas för samarbete med bland annat Belarus och i en debattartikel som vi publicerar idag skriver Martin Uggla från Östgruppen att bistånd bara bör ges till de som kämpar för demokratin i Belarus och inte till statliga aktörer.

Välkomnen till en ny vecka!

David Isaksson
Chefredaktör

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.