Global Podd 60. Hur skapar vi global rättvisa idag?


Porträtt på America Vera-Zavala och Johan Nordberg för 20 år sedan då de gav ut boken Global rättvisa är möjlig
America Vera-Zavala och Johan Nordberg - då för 20 år sedan när deras bok Global rättvisa är möjlig kom.

Då stod Johan Norberg och America Vera-Zavala på var sin sida om barrikaden i den intensiva globaliseringsdebatten. Tillsammans skrev de boken Global rättvisa är möjlig. Vad har hänt sedan dess med debatten kring globalisering, rättvisa och handel? Och vad tycker de idag? Vi sammanförde Johan och America för ett nytt samtal – 20 år senare.

Johan Norberg blev symbolen för den nyliberala synen på utvecklingen, America Vera-Zavala den som representerade vänstern och Attac-rörelsen. Tillsammans skrev de (från varsitt håll) boken Global rättvisa är möjlig som blev en viktig temperaturmätare på globaliseringsdebatten i en tid då 9/11 ännu inte ägt rum och den första smarta mobilen väntade på att tillverkas.

Vad har hänt sedan dess – med debatten, med Sverige och med världen? Hur ser vi på globaliseringen idag?

Vi förde samman Johan Norberg och America Vera-Zavala till ett nytt samtal. Vilka skatter tycker Johan det behövs idag? Vad tycker America om hur vänstern förändrats? Står de fasta vid sina åsikter från 2001? Och framför allt – blev det någon global rättvisa?

Medverkande:

  • Johan Norberg. Då: liberal debattör verksam vid Tibro. Idag: författare och alltjämt liberal.
  • America Vera-Zavala. Då: Frontfigur i Attac och Ung Vänster. Idag: dramatiker med starkt engagemang mot rasism.

Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.

Hör avsnittet på Libsyn

Hör avsnittet på Podcaster

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.