Första året avklarat – nu går vi in på nästa!


Dags att fira! Vi fyller ett år som tidning. Foto: Shutterstock.

Nu i helgen hände det – Global Bar Magazine fyllde ett år som tidning, samtidigt som vi släppte det 55:e avsnittet av Global Podd. Ja, vi måste i hastigheten alltså ha gjort mer än ett avsnitt i veckan under detta märkliga corona-år där så otroligt mycket hänt, men där de flesta av oss knappt lämnat våra hemorter.

Totalt har vi under detta år skrivit och publicerat mer än 600 artiklar, inte minst tack vare alla er som på olika sätt bidragit med analyser, nyheter och debattartiklar.

I en av de första artiklarna (20/3 2020) skrev jag, apropå världen efter corona:

Frågan är hur vår syn på världen påverkas om vi inte vågar resa ut och möta den. Men kanske är delar av allt det som nu sker också en nyttig tillnyktring från en överkonsumtion som varken vi eller planeten har råd med.
Och om – förhoppningsvis när – sjukdomen tyglas så kommer vi kanske bättre kunna uppskatta det vi faktiskt har: att gå på konserter eller fotboll, äta middagar med familj och vänner, hänga riktiga nära andra människor i en bar och inte vara rädda för lite fysisk närkontakt.

Då hade nog varken jag eller någon annan trott att vi skulle vara kvar i ungefär samma situation ett år senare, att vi fortfarande inte skulle se något slut på pandemin. Vad vi däremot sett är en fortsatt maktförskjutning där Kina snarast stärk sin roll globalt och där demokratins tillbakagång fortsatt, sedan många regimer passat på att med pandemin som förevändning inskränka människors demokratiska friheter.

Vad corona – kanske – också visat är att den modell som EU utgör inte har framtiden för sig. Pandemin har visat att när det verkligen gäller blir EU-ledarna mest av allt ett gäng käbblande kommunalpolitiker som i slutänden ändå sätter de egna medborgarna först, samtidigt som EUs tungrodda beslutsprocess varken tycks fungera för att möta pandemier eller bromsa medlemsländer som blir allt mer icke-demokratiska. Och så ser det för övrigt ut också i världen i stort: det globala samarbetets fernissa är tunn.

Finns det då inget glädjande alls att se tillbaka på? Jo, klart det finns! Och till det viktigaste som hänt är de unga proteströrelser världen över som trots övervåld vägrar att ge upp i länder som Uganda, Burma och Belarus. I avsnitt 55 av Global Podd som släpps idag berättar vi om ytterligare ett land där ungdomsrörelsen har möjlighet att förändra utvecklingen – Algeriet.

Vi har under det här första året testat oss fram, men också i hög grad gått på lustkänslan: när vi poddat och skrivit har det i hög utsträckning varit kring sånt vi tycker är viktigt, eller som vi själva fascinerats av – och känt att vi gärna vill dela med oss av till andra. Just det där att kunna gå på djupet i frågor, länder eller ämnen som andra inte har utrymme för har också varit något många av er läsare och lyssnare uppskattat. Totalt har ni under vårt första år varit 121 000 varav många återkommit regelbundet.

Stort tack till er alla!
Nu blåser vi ut ljuset! Ett nytt år har precis börjat.

David Isaksson
Chefredaktör

PS. Idag den 21 mars är det förresten den internationella skogsdagen som instiftades av FN för att bevara världens skogar och bruka dem på ett hållbart sätt. Om detta handlar också det femtonde Globala Målet med en mängd olika delmål som du hittar här.

Vill du få ännu mer skogsinspiration? Lyssna på avsnitt 15 av Global Podd där Lisen Sundgren, natur- och skogsterapiguide, berättar om skogens helande kraft – det som ibland kallas skogsbad.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.