Ukraina: Nytt stort svenskt stöd


Statsminister Ulf Kristersson. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Sverige ger militärt stöd värt 3,2 miljarder kronor och 720 miljoner kronor i nytt humanitärt bistånd till Ukraina. Det meddelande regeringen på en presskonferens den 16 november.

Stödpaket som består av tre delar är också det största enskilda humanitära hjälppaketet hittills och uppgår till totalt 720 miljoner kronor. Fokus är att så snabbt som möjligt nå ut med det allra mest nödvändiga till de mest utsatta. En del stödet består av medel från 2022 som inte har använts. Insatserna är riktade till de organisationerna som är mest effektiva enligt regeringen och 160 miljoner kronor till Moldavien ingår.

– 40 procent av Ukrainas energiinfrasturktur är skadad, nästan fem miljoner har begränsad tillgång till vatten, tre miljoner människor i Kiev hotas av total nedsläckning. Vintern är i antågande och folk står inför hotet att inte kunna laga mat eller ha vatten, säger Johan Forsell, bistånds- och utrikeshandelsminister.

Målet med hjälppaketet är att täcka omedelbara humanitära behov, till exempel genom Röda Korset. 250 miljoner kronor i kontantbaserade stöd genom  FN:s hjälporganisation ingår och det danska Flyktingrådets minröjningsarbete stöds monetärt Reparation av transportinfrastruktur via Världsbanken är en del av paketet liksom stöd till Ukraine Green Recovery Program och bidrag till en moldavisk energifond.

Avbrutna energileveranser och bombningar av ukrainska elverk har inneburit att elöverföringen till Moldavien har stoppats.

– Moldavien har tagit ansvar utöver sin kapacitet för att hjälpa ukrainare på flykt, säger Johan Forsell.

Regeringen presenterades också ett utökat militärt stöd, större än de åtta tidigare sammantaget. Paketet prioriterar ett luftvärnssystem med ammunition, samt ammunition till ännu ett luftvärnssystem. Betydande vinterutrustning, kroppsvärn, maskeringstejp etcetera ingår också i stödpaketet. Av säkerhetsskäl, mer specifikt operationssekretess, kan försvarsministern inte gå in på vilka luftvärnssystem det är.

– Det rör sig om avancerad försvarsmateriel. När det kan levereras är avhängigt beslut från Inspektionen för strategiska produkter (ISP) och vissa utbildningsinsatser. Tält och kläder kan ta några veckor kopplat till utförseltillstånd. Det finns en bred politisk samsyn i behovet att stärka Ukraina. Nu tar vi ett utskottsinitiativ på förmiddagen och så blir det en kammardebatt i Riksdagen imorgon. Allt som allt är det ett sammanhållet hjälppaket oh uthålligt stöd till Ukraina, säger försvarsminister Pål Jonson.

Enligt statsminister Ulf Kristersson så har Sverige från det andra beslutet i riksdagen haft en total uppslutning och enighet i stödet till Ukraina.

– Solidaritetskorridorerna och frihandeln, tullfriheten, har varit viktiga för att tillgodose livsmedelsförsörjningen, säger statsministern.

Det svenska biståndet till Ukraina uppgick 2021 till dryga 290 miljoner kronor.

Tomas Nordberg

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.